Science clusters maken van Randstad subtopper

De Randstad scoort goed op een nieuwe internationale index.

20 maart 2014 – De aanwezigheid van commercieel vastgoed draagt direct bij aan het succes van een stad. Dat blijkt uit de door JLL ontwikkelde City Momentum Index (CMI). Op deze index scoort de Randstad zich goed op het gebied van onderwijs, innovatie, duurzaamheid en transparantie. Ze toont daarmee aan dat haar kracht ligt in het ontwikkelen van talent en nieuwe technologieën.

Amsterdam Science Park in Watergraafsmeer

Met de City Momentum Index gaat JLL verder dan de traditionele, statische economische classificaties en identificeert de dieperliggende factoren die kenmerkend zijn voor de meest dynamische steden. Steden als San Francisco, Londen, Dubai, Shanghai en Wuhan bieden opde korte termijn een sterk sociaaleconomisch klimaat in combinatie met commerciële dynamiek in de vastgoedmarkten. Deze steden bieden hierdoor een stevige basis voor succes op de langere termijn. 

Sven Bertens, Senior Researcher bij JLL: 'De dynamiek van een stad gaat over veel meer dan alleen de groei van het bruto binnenlands product (bbp). De werkelijke krachtvan zeer dynamische steden schuilt in factoren als innovatiesnelheid en het faciliteren van moderne bedrijven, in combinatie met nieuwbouwprojecten, de prijsbeweging van vastgoed en beleggingen in vastgoed van buitenlandse beleggers en bedrijven.'

De City Momentum Index onderscheidt zich van gangbare indexen die voornamelijk uitgaan van historische prestaties. Bij de nieuwe index van JLL wordt juist gekeken naar factoren die bepalend zijn voor de toekomstige prestaties van een stad. Met name de factoren die de dynamiek van infrastructuur, connectiviteit en innovatie bepalen, zijn volgens Bertens doorslaggevend voor de toekomstige keuzes als het gaat om locaties en investeringen. 

Steden op het Europese vasteland zijn ondervertegenwoordigd in de top van de lijst en laten minder dynamiek zien, vergeleken met opkomende steden. Toch beschikken diverse sterke en succesvolle Europese steden over eigenschappen voor succes op de langere termijn. Dit wordt onderstreept door de aanhoudend hoge instroom van vastgoedkapitaal. Zo onderscheiden Parijs, Berlijn en de Nederlandse Randstad zich positief. Een stad als Kopenhagen wordt gekwalificeerd als een van ’s werelds sterkste ‘groene’ steden.

'De Randstad scoort op een aantal facetten buitengewoon goed', aldus Bertens. 'Een van de sterkste eigenschappen is de aanwezigheid van diverse science clusters, zoals in Leiden, Amsterdam en Utrecht. Hierdoor onderscheidt de regio zich sterk op het gebied van innovatie. Dit wordt bevestigd door de InnovationCities Global Index van 2thinkknow. Wereldwijd neemt de Randstad-regio, op basis van deze index, een negende positie in en Europees een zesde.'

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws