Schiphol, Venlo: Goodman breidt verder uit

18 Februari 2015 – Goodman Group wil dit jaar haar positie in Nederland en België uitbreiden. Dit zal gebeuren door acquisities en het opstarten van geplande ontwikkelingsprojecten. Met name noemt zij haar posities in Aalsmeer en Venlo die voor uitbreiding in aanmerking komen.

Dit heeft de in logistiek vastgoed gespecialiseerde Australische onderneming bekend gemaakt bij de publicatie van haar jaarcijfers 2014.

In Nederland bezit Goodman twee topgronden die klaar zijn voor ontwikkeling, namelijk in Aalsmeer (nabij Schiphol) en Venlo. Op de site in Aalsmeer kan onmiddellijk een faciliteit van 15.000 m² ontwikkeld worden, met de mogelijkheid van verdere uitbreiding in de toekomst. Goodman wil het Venlo North Logistics Centre uitbreiden met 18.000 m² bovenop de bestaande 161.000 m².

Ook in België wil Goodman dit jaar het vastgoedbeheer verder uitbreiden door gronden die in eigen bezit zijn te ontwikkelen. Goodman beheert 44.000 m² in zijn Puurs Logistics Centre op de as Antwerpen-Brussel, met een bijkomende potentiële ontwikkelingsoppervlakte van 25.000 m². Daarnaast heeft ook het Goodman Turnhout Logistics Centre, dat goede verbindingen heeft met de haven van Antwerpen en verschillende steden in Nederland, nog een onbenutte oppervlakte van 7.600 m² die beschikbaar is voor nieuwe faciliteiten.

Ook kijkt de onderneming naar mogelijke acquisities. ‘Goodman zal de markt bestuderen om potentiële bijkomende gronden voor aankoop te identificeren op toplocaties in België en Nederland. Dit zal waarschijnlijk ook de herstructurering van brownfields tot moderne logistieke faciliteiten inhouden’, aldus de onderneming.

‘We verwachten een verdere grote vraag naar moderne logistieke faciliteiten op strategische toplocaties in zowel België als Nederland gedurende het gehele jaar 2015, wat onze uitbreidingsplannen zal helpen dragen’, aldus Tia van Beek, Goodman Country Director voor Nederland. ‘Een nieuw element in onze ontwikkelingsstrategie zal bestaan uit onze capaciteit om een allesomvattende Benelux-oplossing te bieden aan onze klanten.’

Het portfolio van Goodman leverde in 2014 een bezettingsgraad van bijna 100% van de logistieke sites in Nederland en België op, een resultaat dat bereikt werd dankzij de grote vraag naar moderne logistieke faciliteiten op strategische locaties. Deze bezettingsgraad overtreft het marktgemiddelde van 97% in België en 93% in Nederland. Dit resultaat is gebaseerd op zowel nieuwe huurcontracten als vernieuwingen van bestaande huurcontracten in beide markten voor een oppervlakte van ongeveer 100.000 m².

Een voorbeeld van hoe de onderneming de hoge bezettingsgraaf in stand weet te houden is dat zij twee jaar voor het einde van de huurperiode een verlenging van vijf jaar bedongen heeft van Bunzl-King België door een aantal kostenbesparende duurzame oplossingen aan te bieden, waaronder LED-verlichting, bewegingssensoren voor de verlichting en infrarood verwarming. De verwachting is dat door deze maatregelen de elektriciteits- en verwarmingskosten met respectievelijk 70% en 50% dalen.

“De verlengde huurovereenkomst van Bunzl-King België illustreert de kwaliteit van het vastgoed in ons portfolio en onze expertise in vastgoedbeheer – kritieke factoren voor het bereiken van een bezettingsgraad van vrijwel 100% in de Benelux”, aldus Kim Cornille, Goodman Country Director voor België.

De Goodman Group in zijn geheel had per 31 december 2014 een beheerd vermogen van € 19,7 mrd, een stijging van 10% in vergelijking met het jaar ervoor. De bezettingsgraad van de panden in de kernportefeuille werd gehandhaafd op 96%.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws