Schiphol: groen licht voor nieuwe pier en terminal

18 Maart 2016 – De aandeelhouders van Schiphol (de Nederlandse Staat, de gemeente Amsterdam, de gemeente Rotterdam en Aéroports de Paris) hebben definitief akkoord gegeven op de in 2014 aangekondigde ontwikkeling van een nieuwe pier en terminal op Schiphol.

De nieuwe pier en terminal zijn het fundament voor de langere termijn capaciteitsgroei van de luchthaven Schiphol en passen binnen de afspraken over groei in het Alders-akkoord.
De terminal, die volgens planning in 2023 klaar is, komt ten zuiden van Schiphol Plaza direct naast de verkeerstoren en wordt met de bestaande terminal verbonden. Er worden jaarlijks zo’n 14 miljoen reizigers in verwacht. De nieuwe flexibele pier komt ter hoogte van vrachtstation 1 en wordt naar verwachting eind 2019 in gebruik genomen. Hij kan plek bieden aan meerdere grote en kleine vliegtuigen.

Schiphol Group wil de positie van de mainport versterken. Daarvoor moet de capaciteit op de luchthaven omhoog en moet de kwaliteit verder verbeterd worden. Het aantal passagiers en vliegtuigbewegingen neemt al jaren toe. Schiphol heeft meer ruimte nodig om de groei te kunnen accommoderen en faciliteren. Meer ruimte voor reizigers én vliegtuigen. Daarnaast wil de luchthaven de komende jaren gaan investeren in het stationsgebied, het busstation, Schiphol Plaza en Jan Dellaertplein.

Er vindt op dit moment al een groot aantal voorbereidende werkzaamheden plaats voor de ontwikkeling van de nieuwe pier en terminal. Zo worden er aanpassingen gedaan aan de voorrijweg, de parkeervoorzieningen worden uitgebreid en er is gestart met de sloop van Schiphol Cargo Center; een gebouw dat al enkele jaren niet meer wordt gebruikt. Er wordt geprobeerd de overlast voor passagiers tot een minimum te beperken.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws