‘s-Hertogenbosch: start Gasthuiskwartier met 120 woningen

22 Mei 2015 – De gemeente ’s-Hertogenbosch en vof GZG (een samenwerkingsverband van AM en Heijmans) hebben de plannen voor Gasthuiskwartier, voorheen bekend als het GZG-terrein, gepresenteerd.

Het vijf hectare grote Gasthuiskwartier wordt de komende jaren getransformeerd naar een woon-, winkel- en verblijfsgebied. De sloop van het ziekenhuis is eind 2014 begonnen. De gemeente en vof GZG presenteerden het eerste deel van de ontwikkeling, het gebied Tolbrugstraat – Zuid-Willemsvaart – Nieuwstraat. Er ontstaat straks een nieuw stuk Bossche binnenstad, waar oud en nieuw, rijksmonumenten en karaktervolle nieuwe woningen, één geheel vormen.
De eerste fase aan de Zuid-Willemsvaart stond centraal tijdens de planpresentatie. De ontwikkeling van deze 120 woningen omvattende fase is naar verwachting eind 2015 gereed. Het laatste kwartaal van 2015 is ook de sloop van het voormalige hoofdgebouw van het Groot Ziekengasthuis afgerond. De start bouw van de eerste fase staat gepland medio 2016 en vof GZG streeft ernaar dat in 2017 de eerste bewoners hun woning in het Gasthuiskwartier kunnen betrekken. Het zwerfgebied waar de (rijks)monumenten gevestigd zijn en de Bloemenkamp volgen later.
Bij de transformatie van het GZG-terrein is de verbinding tussen verleden, heden en toekomst het leidende motief. De eeuwenoude geschiedenis van de locatie en het Groot Ziekengasthuis is een belangrijke inspiratiebron voor het plan dat er nu ligt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop een aantal oude gebouwen, deels Rijksmonumenten, behouden blijft. Ook de gekozen stedenbouwkundige opzet, met gebogen straten, groene binnengebieden en zichtlijnen naar onder meer de Sint-Jan, getuigen daarvan.

Zie ook PropertyNL.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws