Rotterdam: Woonstad koopt voormalig douanekantoor

12 Juli 2019 – Woningcorporatie Woonstad Rotterdam heeft het voormalige douanekantoor aan de Westzeedijk in Rotterdam overgenomen van vastgoedontwikkelaar Accresco.

Woonstad voegt het complex toe aan de woningportefeuille van studenten- en jongerenhuisvester Stadswonen Rotterdam. Met de aankoop wil Woonstad de doorstroom bevorderen binnen de studentenportefeuille, zodat meer aanbod ontstaat voor (aankomende) studenten.

Studentenhuisvester Stadswonen Rotterdam is een onderdeel van Woonstad Rotterdam en heeft zo’n 4000 kamers en 2300 studio’s. De aankoop van het voormalige douanekantoor is onderdeel van een pakket maatregelen dat de verhuurder neemt om de grote druk op de woningmarkt voor studenten en jongeren te verminderen. ‘De afgelopen drie jaar is het aantal woningzoekenden verdrievoudigd’, zegt Maria Molenaar, voorzitter van de raad van bestuur van Woonstad Rotterdam. ‘Doordat de wachtlijst groeit, moeten we steeds meer mensen teleurstellen. Dat zal nog wel even zo blijven, want Rotterdam is erg populair en de universiteiten en hogescholen groeien hard.’

Groter aanbod
Daarom besloot Stadswonen om het aanbod uit te breiden. De komende jaren komen er 900 zelfstandige eenheden bij, die bestemd zijn voor recent afgestudeerden die doorstromen vanuit een studentenkamer. ‘Zo komen studentenkamers vrij voor zoekende studenten en begint de doorstromer aan een volgende fase in zijn wooncarrière.’

In 2016 verbouwde Accresco het voormalige douanekantoor naar 141 studio’s en appartementen voor young professionals. Naast woningen heeft het gebouw een fitnessruimte en een kleinschalige horecavoorziening.

Het voormalige kantoor grenst direct aan de complexen Puntegale en Parkhaven van Stadswonen. Met de acquisitie ontstaat een ensemble van 750 woningen voor studenten en net-afgestudeerden rond een gezamenlijk binnengebied, dat in de toekomst de verbinding moet gaan vormen tussen de drie woongebouwen. De drie complexen zijn onderdeel van de Kennis Community Coolhaveneiland: het kennisgebied rond Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en de culturele opleidingen rond de Pieter de Hoochweg.

Het transformatiecomplex ParkHaven Stad bestaat uit 141 woonunits en enkele commerciële ruimten, waaronder een Basic Fit en het kantoor van Accresco. ParkHaven Stad is gerealiseerd in het voormalige douanekantoor in Rotterdam, dat eind jaren ’60 is gebouwd ter uitbreiding van het bekende ‘Kantoorgebouw der Rijksbelastingen’ aan de Puntegaalstraat. Door de nieuwbouw voor de belastingdienst op de Kop van Zuid in de jaren ‘90 kwamen zowel het belastinggebouw als het douanekantoor leeg te staan. Het douanekantoor is in 2016 door Accresco getransformeerd naar ParkHaven Stad. Het belastinggebouw werd eerder door Woonstad getransformeerd tot woon-/werkgebouw Puntegale.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws