Rotterdam: Real IS draagt hoofdkantoor over aan KPN

22 November 2018 – Real IS draagt het hoofdgebouw aan de Wilhelminakade 123 in Rotterdam over aan zijn huurder KPN.

Het pand behoort tot de speciale AIF-portefeuille van Real IS en onderging een uitgebreide metamorfose. KPN huurt het gebouw voor een periode van 20 jaar.

“Dit is een van de meest opvallende hedendaagse gebouwen in Rotterdam en het drukt een stempel op de ontwikkeling van deze wijk. De modernisering van het gebouw en de 20-jarige huurovereenkomst bevestigen de kracht van Real IS als actief assetmanager. We hebben ons aanbod aan vastgoeddiensten in Nederland uitgebreid. Zo kunnen we nu transactiebeheer toevoegen aan onze bestaande asset management diensten”, zegt Melanie Grüneke, Head Real IS Nederland.

De kantoorruimtes in de 18.500 m² grote toren zijn aangepast aan de laatste technische normen. Ook werd het gebouw vergroot om een representatieve ruimte te creëren van 2800 m², inclusief een nieuw auditorium met plaats voor 250 mensen. In de uitbreiding heeft Very Italian Pizza een restaurant geopend. De horecaketen huurt ongeveer 800 m² van KPN.

In het kantoorgebouw werken ongeveer 1650 mensen volgens de principes van het nieuwe werken. Het bestuur van KPN en een aantal corporate diensten zijn van het Maanplein op de Haagse Binckhorst verhuist naar de KPN Tower op de Wilhelminapier, zij gebruiken de hogere etages vanaf de 14de verdieping. Daaronder zijn de meer uitvoerende afdelingen gevestigd. Bijzonder is de kunstcollectie van KPN die op de 23ste is ondergebracht en de bibliotheek met vide.

De begane grond en het atrium werden vergroot en het plein voor het gebouw werd volledig vernieuwd. Daarnaast werd de gevelverlichting geüpdatet met dimbare multi-colour ledlampen, die een visueel kunstelement toevoegen aan de Rotterdamse skyline. Het gebouw behaalde de Breeam-beoordeling ‘Very Good’. V8 Architecten was verantwoordelijk voor het ontwerp.

Michiel Raaphorst, architect en managing director van V8 Architecten: “We hebben met het ontwerp openheid gecreëerd en een verbinding met de straat en de omgeving gemaakt. Om het bouwen op de bestaande fundering mogelijk te maken, zijn dunne staalplaat betonvloeren toegepast en lichte materialen. Vanuit het auditorium en het bedrijfsrestaurant is er zicht op de Maas, wat ook geldt als toegevoegde waarde op het bestaande ontwerp.”

“Real IS toont met de KPN Tower zijn expertise op het gebied van assetmanagement ”, zegt Julia Böhm, Head of Asset Management International bij Real IS. “We zijn niet alleen sterk in cijfers en financiën, we hebben ook hands-on teams met gekwalificeerde en ervaren vastgoedspecialisten die de kansen en specifieke uitdagingen van ieder gebouw benutten. In dit geval was de ideale strategie het verwijderen van de onderste drie verdiepingen van het kantoorpand om de beschikbare ruimte te vergroten en het ontwerp exact af te stemmen op de behoeften van de huurder, waardoor een huurovereenkomst van twintig jaar werd veiliggesteld. Natuurlijk speelt ons partnernetwerk van lokale experts een essentiële rol bij het uitvoeren van deze strategie.”

Het gebouw ligt op het schiereiland Wilhelminapier, een gebied van zo’n twaalf hectare groot dat de afgelopen jaren al veel ontwikkeling zag op het gebied van moderne hoogbouw. Wilhelminapier maakt deel uit van het nieuwe district Kop van Zuid, dat sinds 1993 in ontwikkeling is. In 2000 werd de voormalige haven de locatie van het 96 meter hoge kantoorgebouw, ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano. Het gebouw ligt vlakbij de Erasmusbrug – die de Kop van Zuid verbindt met de binnenstad – en kenmerkt zich door de schuine gevel.

Dura Vermeer was verantwoordelijk als algemeen aannemer. Savills Building and Project Consultancy werd aangetrokken voor het technisch projectmanagement.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws