Rotterdam: Ontwikkelaar gezocht voor Zomerhofkwartier

12 December 2018 – Het Zomerhofkwartier (Zoho) krijgt een doorontwikkeling. Woningcorporatie Havensteder zoekt samen met gemeente Rotterdam een ontwikkelaar.

Hierbij moet er ruimte zijn voor woningen, zowel sociale huur als koop, en creatief ondernemerschap. Het Zomerhofkwartier is een binnenstedelijk, kleinschalig bedrijventerrein in de wijk Agniesebuurt. Het gebied grenst aan de binnenstad (Pompenburg) en de stadswijken van Rotterdam-Noord.

In december is de tender voor de ontwikkeling van het gebied op de markt gezet. Het gaat hierbij om 67.000 m² bvo. Belangrijke voorwaarde voor de nieuwe ontwikkelaar is dat er een divers woningaanbod komt. Dertig procent is ingeruimd voor sociale huur, minimaal 20% voor middeldure huur en minimaal 30% voor woningen groter dan 85 m². Verder moet circa 20% van het gebied straks uit ander functies dan wonen bestaan.

Gemeente Rotterdam en Havensteder werken hierin samen met het ondernemerscollectief Zoho Citizens. Zij hebben een stem bij de selectie van de nieuwe ontwikkelaar. Daarnaast is afgesproken dat 50% van de commerciële ruimten in Zoho gemaximeerde huurprijzen krijgen. Ook worden er grenzen gesteld aan de maximale oppervlakte per huurder. Verder zijn er in de tender vijf principes opgesteld door Zoho Citizens waar het nieuwe gebied aan moet voldoen. Deze zijn: experimenteel, betrokken, duurzaam, gemixt en verbonden.

Rotterdam en Havensteder zoeken in dit verkoopproces een slagvaardige partij met een hart voor het Zomerhofkwartier. De partij neemt het bestaande vastgoed af en stelt de ontwikkeling, de realisatie én de langjarige exploitatie van het Zomerhofkwartier zeker. Vastgoedontwikkelaar Fakton verzorgt de verkoop.

 

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws