Rotterdam komt met bidbook voor Rijnhaven

Marktpartijen worden uitgenodigd om een langdurige gebiedsontwikkeling in de Rijnhaven te realiseren.

De gemeente Rotterdam presenteert volgende maand het bidbook voor de Rijnhaven in Rotterdam. Hiermee worden marktpartijen uitgenodigd om een langdurige gebiedsontwikkeling in de Rijnhaven te realiseren. De 21 ha grote Rijnhaven ligt tussen de Wilhelminapier en Katendrecht en was vroeger een drukke commerciële haven. De havenactiviteiten zijn echter jaren geleden westwaarts getrokken en tegenwoordig gebeurt er weinig op het water.

Het programma Stadshavens Rotterdam heeft in 2008 een visie op de Rijnhaven ontwikkeld, waarbij de voormalige haven getransformeerd moest worden tot een plek om te wonen, werken en recreëren en waarbij de haven ook een meerwaarde oplevert voor de omliggende wijken.

De aanbesteding voor de Rijnhaven vindt op een nieuwe manier plaats. Bij een traditionele aanbesteding staat de vraag vooraf vast en wordt gezocht naar de partij die de ontwikkeling zo goed mogelijk en tegen de beste prijs kan uitvoeren.

Wethouder Karakus (Wonen, Ruimtelijke Ordening, Vastgoed, Stedelijke Economie en projectwethouder Zuid): ‘Voor de Rijnhaven is een andere aanpak gekozen. De gemeente geeft vooraf vooral aan welke maatschappelijke baten zij gerealiseerd wil zien binnen een kleine maar duidelijk set van randvoorwaarden, zonder het programma vast te leggen. Vervolgens gaat de gemeente hiermee de markt op en zoekt de partij die het beste de maatschappelijke baten weet te realiseren. De gemeente geeft op deze manier maximale ruimte aan de markt. Hiervoor vraagt de gemeente dat marktpartijen wel alles uit de kast trekken om dit deel van Rotterdam internationaal op de kaart te zetten.’

Naar verwachting duurt het nog een aantal jaar voordat een partij start met de ontwikkeling. Tot die tijd biedt de gemeente ruimte aan tijdelijke initiatieven voor de Rijnhaven. Het is de bedoeling dat deze initiatieven in de Rijnhaven blijven voor een periode van maximaal vijf jaar.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws