Rotterdam: Groothandelsmarkt in de verkoop

5 februari 2015 – Gemeente Rotterdam verkoopt de Groothandelsmarkt Rotterdam aan de Industrieweg 40 in de Spaanse Polder. De totale oppervlakte van het terrein is circa 74.000 m², waarvan 14.500 m² bebouwd.

De Gemeente Rotterdam wil de functie van de Groothandelsmarkt op de huidige plaats handhaven en toekomstbestendig maken. De markt krijgt de mogelijkheid bieden de bestaande Groothandelsmarkt succesvol te herontwikkelen, met behoud van de bestaande functie en gebruikers. Het dient als ‘markt voor daghandel voor levensmiddelen en bloemen met de focus op dagverse producten, zoals groente en fruit.’

De Groothandelsmarkt omvat meerdere deelmarkten waarbij verschillende goederen worden verhandeld, zoals vleeswaren, vis, groenten en fruit, zuivel en bloemen. De markt huisvest ongeveer 70 verschillende bedrijven. De totale waarde van de handel van de markt bedraagt op jaarbasis circa € 1,5 mrd en er werken ongeveer 800 medewerkers.

De Groothandelsmarkt Spaanse Polder bestaat sinds 1969 en valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Rotterdam. De gemeente beheert een distributiecentrum voor de groothandel en verhuurt units aan grossiers en biedt ondersteunende dienstverlening zoals terreinbewaking, orderegulering, bewaking en toezicht. De loodsen van waaruit wordt gehandeld, worden verhuurd aan kleine handelaren (1 of 2 loodsen) tot middelgrote handelaren (tot 20 loodsen).

De Groothandelsmarkt is toentertijd ingesteld om de gemeentelijke kerntaak met betrekking tot ‘voedseldistributie’ in te vullen. De groothandelsmarkt is een bovenstedelijke voorziening die een belangrijke economische functie vervult voor de regio.

De gemeente Rotterdam volgt hiermee het voorbeeld van Amsterdam, die een aantal jaar geleden een aanbesteding organiseerde voor de verkoop en herontwikkeling van het Food Center aan de Jan van Galenweg in Amsterdam-West. Op dit terrein is ook woningbouw mogelijk. De combinatie van VolkerWessels en Ballast Nedam won de innovatieve gebiedsconcessie voor 25 jaar.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws