Rotterdam: drie nieuwe torens in masterplan Coolhaven

19 December 2014 – Het gebied rond de Coolhaven in Rotterdam wordt herontwikkeld. Het nu nog lege waterfront van de Coolhaven zal worden ingevuld met onder andere drie nieuwe torens. In het masterplan van Culd (Compex Urban Landscape Design) wordt nieuwbouw met wonen, hoger onderwijs en medische commerciële gepland. De G.J. de Jongweg wordt getransformeerd tot een parkachtige groen waterfront met verblijfsplekken en paviljoens van hoge kwaliteit. De herontwikkeling Coolhaven is ongeveer 10 ha. (100.000 m2) groot en maakt deel uit van de gebiedsontwikkeling van het gebied Hoboken.

Volgens de website Top010.nl heeft Culd, een joint venture van stedenbouw en landschap architecten Juulink [+] Geluk en J. van het Spijkers architecten, in 2011 de opdracht gekregen om het masterplan Coolhaven uit te werken. Door de crisis heeft de ontwikkeling een aantal jaar stil gestaan. Vanaf 2014 is een nieuwe versie van het masterplan in de maak, nadat de gemeente en ontwikkelende partijen ERA Contour en JP van Eesteren afgelopen juni een overeenkomst zijn aangegaan. Hierin werd getekend voor de grondreservering van 10.000m2 aan de G.J. de Jonghweg. Deze marktpartijen krijgen drie jaar de tijd om de ontwikkeling van dit gebied van de grond te krijgen.

Het ontwerp van Culd richt zich op de kwaliteit van het water van de Coolhaven door de nieuwe bebouwing door te trekken tot aan de kade. Door kleine gebouwen, op de menselijke maat, op een streng grid te plaatsen krijgt het gebied een nieuwe logica. De gebouwen kunnen voor wonen, werken en leren worden gebruikt. De overgang tussen de publieke en private ruimte zal zacht en geleidelijk worden gemaakt door middel van veranda’s, balkons. In het masterplan Coolhaven Rotterdam worden drie nieuwe torens voorgesteld die samen met de bestaande hoogbouw een passend ensemble vormen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws