Rotterdam: Concessie van 30 jaar voor Wijnhaven

Aanbesteding van de ontwikkeling van de locatie Rijnhaven vindt op een nieuwe manier plaats. Doel is om het internationaal op de kaart te zetten.

De Rijnhaven wordt getransformeerd naar een gebied waar volop kan worden gewoond, gewerkt en gerecreëerd.

Deze ontwikkelingen moeten ook voordelen opleveren voor de bewoners van de omliggende wijken.

De 21 ha grote Rijnhaven ligt tussen de Wilhelminapier en Katendrecht. Het programma Stadshavens Rotterdam heeft in 2008 een visie op de Rijnhaven ontwikkeld, waarbij de voormalige haven moet worden getransformeerd tot een plek om te wonen, werken en recreëren en waarbij de haven ook een meerwaarde oplevert voor de omliggende wijken. Deze visie wordt nu in uitvoering gebracht door de Rijnhaven voor een concessieperiode van 30 jaar aan de markt uit te geven.

De aanbesteding voor de Rijnhaven vindt op een nieuwe manier plaats. Bij een traditionele aanbesteding staat de vraag vooraf vast en wordt gezocht naar de partij die de ontwikkeling zo goed mogelijk en tegen de beste prijs kan uitvoeren. Wethouder Hamit Karakus: ‘Voor de Rijnhaven is een andere aanpak gekozen. De gemeente geeft vooraf vooral aan welke maatschappelijke baten zij gerealiseerd wil zien binnen een kleine set van randvoorwaarden, zonder het programma vast te leggen. Vervolgens gaat de gemeente hiermee de markt op en zoekt de partij die het beste de maatschappelijke baten weet te realiseren. De gemeente geeft op deze manier maximale ruimte aan de markt. Hiervoor vraagt de gemeente dat marktpartijen wel alles uit de kast trekken om dit deel van Rotterdam internationaal op de kaart te zetten.’

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws