Rotterdam: Aegila koopt kantoor Unilever voor ruim € 86 mln

4 Mei 2018 – Real IS heeft een prime kantoorgebouw in het centrum van Rotterdam verkocht aan een ‘special purpose entity’ geadviseerd door Aegila Capital Management.

Dit is de eerste aankoop van Aegila in Europa. De verkoop betreft het internationale hoofdkantoor van Unilever en een naastgelegen gebouw van in totaal circa 24.500 m² kantoorruimte en 318 parkeerplaatsen.

Uit het Kadaster blijkt dat de aankoopsom € 86,45 mln bedraagt. In 2009 kocht Real IS het kantoorgebouw voor bijna hetzelfde bedrag (cira € 86 mln) van Pensioenfonds Unilever en Bouwinvest.

Het kantoorgebouw, gelegen aan Weena 455–457, is een van de grootste kantoorgebouwen in het centrum van Rotterdam. Gelegen op een toplocatie in het stadscentrum en op loopafstand van Rotterdam Centraal, heeft het gebouw uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer.

De hoogbouw uitkijkend op het Weena wordt verhuurd aan Unilever, die ongeveer 22.000 m² in gebruik heeft. Hogeschool Tio huurt de laagbouw van circa 2500 m².

‘Deze transactie bevestigt opnieuw de capaciteiten van Real IS op het gebied van actief asset management’, zegt Melanie Grüneke, head of country bij Real IS AG Netherlands. ‘Dit blijkt uit de realisatie van een stabiele cashflow, het verbeteren van de kwaliteit van het gebouw hetgeen leidde tot een beter energielabel en het gebruik maken van de huidige marktomstandigheden.’

Giovanni Gregoratti, CEO of Aegila Capital Management Limited, voegt toe: ‘Door de combinatie van aantrekkelijke marktvooruitzichten, de unieke locatie en hoogwaardige huurders past deze transactie goed in onze investeringsstrategie en is het de perfecte eerste deal in Europa voor Aegila. We zijn zeer verheugd dat we deze acquisitie hebben kunnen bewerkstelligen in een zeer competitieve markt en we blijven in de loop van 2018 de mogelijkheden onderzoeken om onze portefeuille uit te breiden in onze Europese doelmarkten.’

Jordy Diepeveen, head of acquisitions bij Savills, licht het huidige beleggingsklimaat toe: ‘Rotterdam volgt de trend van Amsterdam qua stijgend beleggingsvolume en yield compressie door het aantrekken van nieuw buitenlands kapitaal. In 2015 was Rotterdam de eerste stad in Nederland die Aziatisch kapitaal aantrok (De Rotterdam) en de drie meest recente deals in Rotterdam, Maastoren (Azië), Cool63 (Duitsland), WilhelminaTower (VS) en Blaak 16 (Abu Dhabi), illustreren de diversiteit van (institutionele) beleggers die in deze markt investeren. Savills verwacht dat de aankoop van Weena 455-457 door Aegila niet het laatste voorbeeld van grootschalige grensoverschrijdende investeringen in de Rotterdamse kantorenmarkt zal zijn dit jaar.’

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws