Rotterdam: 65 nieuwe buitenlandse vestigers

12 April 2016 – Rotterdam blijft groeien als vestigingsstad voor nieuwe bedrijven en bewoners. Het aantal nieuwe buitenlandse projectinvesteerders dat zich in de stad vestigde, steeg in 2015 naar 65. Dat blijkt uit de jaarcijfers die stadspromotor Rotterdam Partners heeft gepubliceerd.

De Rotterdamse economie profiteerde in 2015 van een toenemende bedrijvigheid. Er zijn vorig jaar in totaal 65 buitenlandse investeringsprojecten aangetrokken of uitgebreid in de regio, een stijging van 25 ten opzichte van 2014. De goede fysieke en digitale connectiviteit maken de regio Rotterdam een aantrekkelijke locatie voor buitenlandse bedrijven. In 2015 trok de regio 7 nieuwe buitenlandse hoofdkantoren aan waaronder het Europese hoofdkantoor van ZPMC. Daarnaast blijven distributie- en servicecentra en marketing- en saleskantoren onverminderd sterk vertegenwoordigd in de regio.

De komst van de 39 bedrijven levert Rotterdam de komende drie jaar 1.262 directe arbeidsplaatsen en ruim 2.000 indirecte banen op. En een investering van € 65 mln in de regionale economie. Tevens zorgden de buitenlandse bedrijven voor een in gebruik name van ruim 13.000 m2 in leegstaande panden in de regio. De meeste investeringsprojecten kwamen ook in 2015 vanuit Azië. Onder hen bevonden zich bedrijven als dronefabrikant DJI, EZRA, ZENER Maritime Solutions, Daiwa Kasei en WR Fibers. Het aantal bedrijven uit de Verenigde Staten nam in 2015 toe ten opzichte van het jaar ervoor: er vestigden zich 6 nieuwe bedrijven in 2015, waaronder CIC, Apprenda en Tendril.

De stad is ook steeds meer in trek bij internationaal talent waaronder kennismigranten. In 2015 vestigden zich bijna 1000 kennismigranten met hun gezin in de regio Rotterdam. Ook in eigen land was Rotterdam als woonstad populair. Binnen Nederland verhuisden meer mensen naar Rotterdam dan naar de andere grote steden, aldus Rotterdam Partners.

Het toerisme zorgde ook voor een grotere dynamiek. De Maasstad zag het aantal hotelovernachtingen in 2015 met 6% groeien ten opzichte van het jaar ervoor. De stad trok vorig jaar 969.000 hotelgasten die samen goed waren voor bijna 1,6 mln hotelovernachtingen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws