Rotterdam: 200.000 m2 incourant kantoor getransformeerd

Leegstaande kantoren zijn getransformeerd naar woningen, praktijkruimtes en hotels.

9 maart 2014 – In Rotterdam heeft inmiddels 200.000 m² incourante kantoorruimte een andere bestemming gekregen. De vastgoedpartijen en de gemeenten hebben de afgelopen jaren leegstaande kantoren getransformeerd naar onder andere woningen, praktijkruimtes en hotels.

Op dit moment is ook nog een project met meer dan 30.000 m² transformatie in uitvoering: een van de grootste transformatieprojecten van Nederland. Verder zitten er nog plannen in de pijplijn die tezamen goed zijn voor nog eens tienduizenden m².

Het gerenoveerde gebouw Central Post

In 2011 sloten de vastgoedpartijen en de gemeente Rotterdam een convenant met als doel per jaar 40.000 m² incourante kantoorruimte uit de markt te halen door het een andere bestemming te geven. Om dit te ondersteunen richtte de gemeente het Transformatieplatform op. Dit brengt vastgoedpartijen bij elkaar en zorgt dat procedures en vergunningaanvragen zo soepel mogelijk verlopen.

De nieuwe functies van de verbouwde kantoren zijn divers. Zo werd in 2013 een bankgebouw en notariskantoor aan de Straatweg verbouwd tot respectievelijk medische praktijk en woonvoorziening voor ouderen en werd een kantoorgebouw in de Boomgaardstraat verbouwd tot woningen. Een kantoorpand aan de Struisenburg veranderde in studentenwoningen en aan Weena en Westblaak werden incourante kantoren verbouwd tot hotels.
Naast een definitief andere bestemming, krijgt ook steeds meer leegstaand vastgoed in Rotterdam een tijdelijke gebruiker. De Hofpoort – het oude Shellkantoor aan het Hofplein – zal de komende twee jaar aan een bioscoop en een restaurant onderdak bieden. Het voormalig Postkantoor aan de Coolsingel wordt sinds 2013 gebruikt voor reizende tentoonstellingen (Leonardo da Vinci, Living Dinosaurs).
Intussen is de rol van de gemeente in het Transformatieplatform kleiner geworden en nemen de marktpartijen de voortrekkersrol langzaam over. Dat resulteert in nieuwe plannen. Zo wordt de Nieuwe Admiraliteit (bijna 30.000 m²) nu verbouwd tot appartementencomplex met de mogelijkheid tot kleinschalige bedrijvigheid.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws