Rijswijk: snelle boekwinst met voormalig Belastingkantoor

17 Mei 2018 – Het Rijksvastgoedbedrijf maakt veel minder winst met de verkoop van overtollig vastgoed dan wordt gerapporteerd. Dit meldt de Algemene Rekenkamer in het verantwoordingsonderzoek dat deze week is gepubliceerd. Een van de transacties die in het rapport als voorbeeld wordt genoemd is het voormalig Belastingkantoor in Rijswijk.

De Algemene Rekenkamer komt in het onderzoek dat meerder jaren omvat uit op een nadelig verschil voor het Rijksvastgoedbedrijf van ten minste € 100 mln.

Volgens de Rekenkamer vertoont de boekwaarde van de portefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf opvallende schommelingen. Zo werden tussen 2014 en 2018 83 panden verkocht voor een bedrag van € 259 mln. Daarbij was sprake van een boekwinst van € 102 mln, maar de Rekenkamer achterhaalde dat op dezelfde panden in de jaren ervoor € 100 mln was afgeschreven. Het nettoresultaat bedraagt daarmee slechts € 2 mln.

Als illustratie dient de verkoop van het voormalige Belastingkantoor aan de Steenvoordelaan 370 in Rijswijk. Het pand was afgeschreven van € 11,5 mln naar € 3 mln, waarna het voor € 5,15 mln werd verkocht. Het Rijksvastgoedbedrijf maakte melding van een verkoopwinst van € 2,15 mln, maar koper Aertgeerts Bouw kon dezelfde dag nog ruim € 4 mln bijschrijven, toen hij het doorverkocht voor € 9,4 mln.

Het Rijksvastgoedbedrijf spreekt tegen dat zich bij deze transactie onregelmatigheden hebben voorgedaan. Aertgeerts Bouw heeft meerwaarde gerealiseerd door het voormalige kantoor als woningproject De Generaal  te kunnen doorverkopen.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws