Rijswijk: Reshape transformeert Churchill Tower en winkelcentrum

9 Mei 2019 – Reshape Properties transformeert in Rijswijk de Winston Churchill Tower, het voormalige ministerie van VWS, naar 316 appartementen. De gemeenteraad heeft het gewijzigde bestemmingsplan hiervoor onlangs vastgesteld. Reshape gaat ook het naastgelegen winkelcentrum In de Bogaard herontwikkelen, samen met NSI.

Het kantoorpand aan de Winston Churchilllaan 366 staat sinds kort voor een groot deel leeg. Volgens de gemeente biedt het niet voldoende aantrekkingskracht voor nieuwe kantoorontwikkelingen. ‘Dit biedt kansen voor transformatie van het gebouw, zowel programmatisch als architectonisch. Op deze manier kan de Winston Churchill Tower weer dienst doen als herkenbaar icoon voor Rijswijk.’

Reshape Properties heeft een plan bij de gemeente ingediend om het gebouw te transformeren van kantoorpand naar appartementen, zowel middeldure huur als koop. Met de transformatie wordt ingespeeld op de onlangs gepubliceerde Gebiedsvisie In de Bogaard en omgeving.

De ambitie is om de Bogaard en omgeving in 2030 te hebben getransformeerd tot een levendig woon-, winkel- en verblijfsgebied, als toekomstbestendig stadscentrum van Rijkswijk. Er is ruimte voor 2000 tot 4000 nieuwe woningen.

Stadsdeelcentrum In de Bogaard is één van de oudste en grootste planmatig opgezette winkelcentra van Nederland. De oudste delen dateren uit de jaren ’60 en werden destijds ontwikkeld door Reinder Zwolsman. Het centrum is in eigendom bij verschillende partijen en heeft in totaal circa 150 winkels en is ruim 53.000 m² groot. Op dit moment staat 28% van de winkelruimte leeg, waaronder de voormalige V&D. Reshape heeft dat pand en een aantal naastgelegen winkelpanden in het deel De Terp vorig jaar aangekocht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, namens Beryllus (het vastgoedinvesteringsvehikel van Atlas Invest).

NSI is eigenaar van een ander deel van In de Bogaard, namenlijk de Sterpassage. De Sterpassage is een overdekt winkelcentrum van circa 10.500 m² verdeeld over 40 units die gelegen zijn op 3 niveau’s. NSI kocht het in 2010 van het pensioenfonds van Unilever voor bijna € 39 mln.

Een deel van het winkelcentrum wordt gesloopt om plaats te maken voor woningbouw en andere functies. Op de plek van de V&D verrijzen nieuwe woongebouwen en de rest van het winkelgebied wordt tot woningen getransformeerd of opnieuw verhuurd aan winkels. Reshape gaat uit van 400 woningen op deze locatie.

Een derde grote investeerder in het gebied is Woonhave Beleggingen. Uit het Kadaster blijkt dat de woningbelegger vorig jaar voor € 68,5 mln ondermeer de woontorens aan de Prins Johan Friso Promenade en de Generaal Spoorlaan 1-28 heeft verworven (in totaal 42 woningen), te samen met winkels en ander vastgoed.

Acantus Finance, een dochter van Van Herk heeft volgens het Kadaster vorig jaar voor een totaalbedrag van € 37,7 mln panden aan de Steenvoordelaan en Prins Johan Friso Promenade overgenomen, onder andere de Hoogvliet supermarkt.

Aertgeerts Bouwgroep, IBB Kondor en KondorWessels Projecten werken aan een transformatieproject pal naast het winkelcentrum dat inmiddels in aanbouw is. De Generaal betreft de herontwikkeling van een voormalig belastingkantoor naar 80 koopwoningen en 120 vrije sector huurwoningen. Delta Lloyd Vastgoed neemt de huurwoningen in belegging.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws