Rijswijk: geen OZB meer voor huurders

13 Juli 2015 – Huurders van kantoorpanden, winkelruimtes of horecagelegenheden in Rijswijk betalen vanaf 2016 geen Onroerendezaakbelasting (OZB) meer voor hun pand. Daarmee is Rijswijk de eerste gemeente die deze weg bewandelt.

Het tarief voor de OZB voor huurders van kantoorpanden, winkelruimtes of horecagelegenheden wordt vanaf 2016 op nul gezet. In de nieuwe situatie wordt de belasting alleen nog door de eigenaren van deze panden betaald. Ondernemers die zowel eigenaar als gebruiker zijn van een pand gaan per saldo minder OZB betalen. In de nieuwe systematiek betalen ondernemers niet langer indirect mee aan de lang leegstaande kantoor- en winkelpanden.

De gemeente beoogt hiermee als vestigingslocatie extra aantrekkelijk te zijn voor ondernemers en wil hiermee eigenaren van leegstaand vastgoed een prikkel geven om actief aan de slag te gaan met hun pand. De gemeente: ‘Het is de verantwoordelijkheid van een pandeigenaar om te zorgen voor een passend (aan)bod, dan wel het pand te transformeren of te slopen als er geen huurders meer voor te vinden zijn. Structurele leegstand heeft een negatieve impact op de leefbaarheid van woon- en werklocaties.’

De totale OZB-belastingopbrengst voor de gemeente Rijswijk blijft met deze maatregel gelijk.
De wijziging komt overeen met de situatie voor woningen. Hier worden al jaren alleen de eigenaren door de gemeente belast.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws