Rijswijk: Europees Octrooibureau bereikt hoogste punt

28 Juni 2017 – Het gebouw voor het Europees Octrooibureau (EOB) heeft zijn hoogste punt (107 meter) bereikt. Het nieuwe gebouw, aan de A4 in Rijswijk, wordt gebouwd door TBI-ondernemingen JP van Eesteren en CroonWolter&Dros. Het gebouw is ontworpen door Ateliers Jean Nouvel en Dam & Partners. Het heeft een lengte van 150 meter en is 12,6 meter breed, exclusief de glazen voorzetgevels. De totale oppervlakte is hiermee ruim 80.000 m². Het is een van de grootste nieuwbouwprojecten in Nederland. Op 25 juni 2014 legde Benoît Battistelli, president van het EOB, samen met minister-president Mark Rutte de eerste steen in Rijswijk.

Innovaties
Het gebouw wordt gekenmerkt door een aantal innovaties. Zo heeft het een dubbele gevel, op 8 meter afstand van de eigenlijke gevel. Door deze constructie ontstaat er een open atrium met natuurlijke en dus duurzame ventilatie. Delen van deze glasgevels zijn door abseilers gemonteerd. Daarnaast is het voor het eerst in Nederland dat een gebouw van deze omvang, hoogte en slankheid (circa 107 meter hoog, 150 meter lang en slechts 13 meter breed), door middel van een stalen hoofdconstructie wordt opgetrokken.

Naast het duurzaam gebruik van de lucht tussen de twee gevels voor verwarming en koeling, gebruikt het kantoor ook warmte- en koudeopslag in de bodem met behulp van warmtepompen. Op het dak komen zonnepanelen voor het winnen van duurzame energie die onder andere wordt gebruikt voor de LED-verlichting.

De opzet van de inrichting is gericht op flexibiliteit. Alle installaties van het gebouw zijn geïntegreerd in het gecombineerde vloer/plafondsysteem, zodat ruimtes flexibel kunnen worden ingevuld. Ook is dit een manier om meer verdiepingen en werkplekken te realiseren binnen de maximale bouwhoogte en binnen een dergelijk slank ontwerp.

Strakke planning
In het gebouw komen 1750 werkplekken, verdeeld over 26 verdiepingen. Doordat de kantoorverdiepingen ruwweg dezelfde indeling hebben, is bouwen met prefab-onderdelen mogelijk. De aanvoer van bouwmateriaal gebeurt op basis van dagproductie met een strakke planning om transportbewegingen te reduceren. Er wordt in shifts, 20 uur per dag gewerkt.

EOB
Het Europees Octrooibureau (EOB) is de grootste internationale instelling in Nederland en, na de Europese Commissie, de grootste internationale organisatie van Europa. EOB heeft in Rijswijk ongeveer 2700 vaste medewerkers en is gevestigd langs de A4. Het nieuwe kantoor in Rijswijk komt te staan op de kavel van het bestaande kantoor en wordt in de tweede helft van 2018 in gebruik genomen. Het bestaande kantoor wordt na ingebruikname van het nieuwe kantoor afgebroken en het vrijgekomen terrein wordt opnieuw ingericht. Het gehele project wordt afgerond in 2020.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws