Rijswijk is meest kansrijke transformatiestad

18 Juli 2017 – Rijswijk is volgens de Rabobank de meest kansrijke transformatiestad in Nederland. De bank heeft geanalyseerd dat er in heel het land nog minimaal 2 miljoen m² aan kantoorpanden omgebouwd kan worden naar zo’n 35.000 woningen.

Dat toont de Transformatieatlas van Rabobank. Maarten Donkers, hoofd kennis & sturing Rabo Real Estate Finance: ‘Verschillende partijen doen een oproep om woningen ‘in de wei’ te bouwen. Terwijl vanuit de kantorenmarkt geluiden opgaan dat er ondertussen wel genoeg aan transformatie is gedaan. Leegstandscijfers dalen wel, maar zijn overall nog veel te hoog om van een gezonde markt te kunnen spreken.’

Christian Lennartz, senior woningmarkteconoom bij Rabobank: ‘We hebben de toekomstige vraag naar woningen als vertrekpunt genomen. Op veel locaties waar nu nog kantoren al lange tijd leeg staan is nog een enorme vraag naar woningen. We stellen een tool beschikbaar aan ontwikkelaars en gemeentelijke bestuurders om betere investerings- en planningsbeslissingen op lokale woningmarkten te kunnen nemen.’

Top 25
De Transformatieatlas toont de top-25 transformatiesteden in Nederland. Almere en vooral Rijswijk zijn de meest kansrijke transformatiesteden. Daarna volgen Utrecht, Den Haag en Rotterdam. Ook kleinere steden dichtbij de grote steden zijn zeer kansrijk, waaronder Nieuwegein (Utrecht), Capelle aan den IJssel (Rotterdam), Haarlemmermeer en Diemen (Amsterdam) en Helmond (Eindhoven). Het ligt voor de hand dat deze steden in toenemende mate jonge volwassenen (vooral jonge families) kunnen aantrekken als gevolg van de grote woningmarktdruk en hoge prijsstijgingen in de grote steden.

Bovendien valt op dat ook buiten de randstad er groot potentieel is. Zo zien we dat gemeenten als Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Arnhem, maar ook Kerkrade en Heerlen relatief hoog scoren.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws