RICS: Vraag naar industrieel vastgoed stijgt stevig

4 mei 2021 – De vraag naar industrieel vastgoed in Nederland is in Q1 2021 fors gestegen, maar de kantoren- en winkelsector bleven kwakkelen, blijkt een rapport van de RICS.

De indicatoren voor de vraag van gebruikers en investeerders in de nieuwste Global Commercial Monitor van RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) zijn de beste sinds het begin van de coronapandemie. Dit werd echter vrijwel geheel veroorzaakt door een aantrekkende dynamiek binnen de Nederlandse bedrijfsruimtesector.

42% van de respondenten in Nederland constateerde een toenemende vraag van huurders naar bedrijfsruimte en 60% meldde een stijging van de investeringsaanvragen voor bedrijfsruimten.

De detailhandel en kantorensector zorgden er echter voor dat de algemene bezettingsindex in het eerste kwartaal negatief bleef op –31, terwijl de algemene investeringsindex op –2 bleef steken.

De Nederlandse cijfers kwamen grotendeels overeen met het totaalbeeld in Europa. Bulgarije, België, Frankrijk, Spanje, Italië en Polen lieten allemaal aanzienlijk lagere waarden zien dan het Europese gemiddelde. Zweden en het VK scoorden de minst negatieve cijfers in Q1. Hier meldden respondenten in beide markten een stabielere trend in gebruikersvraag en een bescheiden verbetering van de investeringsvraag.

De verwachting is dat de industriële huur- en koopprijzen in Nederland verder zullen stijgen, waarbij vooral eersteklas industriële panden het komende jaar forse winsten zullen boeken. Dit is niet verwonderlijk, gezien de stijgende vraag in combinatie met een gebrek aan aanbod. Het beschikbare aanbod van bedrijfsruimte zou in het eerste kwartaal zijn gedaald volgens de respondenten.

Op de kantorenmarkt zal thuiswerken leiden tot een verminderde vraag. Binnen de komende twee jaar wordt op alle Europese markten in het onderzoek een kleinere kantorenmarkt verwacht. Respondenten in Nederland verwachten een krimp van 9%, in Frankrijk en het VK respectievelijk 14% en 12%. Voor landen als Cyprus (4%) en Spanje (5%) is de verwachte krimp kleiner.

De vooruitzichten voor de winkelmarkt blijven slecht. Nederlandse respondenten verwachten dat de secundaire winkelhuurprijzen de komende twaalf maanden met 14% zullen dalen, en die voor eersteklas winkels met 8,5%.

Joël Scherrenberg MBA MRICS, voorzitter van de RICS Dutch Advisory Board: ‘Hoewel er in alle markten aanzienlijke uitdagingen blijven bestaan, zien we ook positieve effecten van de pandemie. De gebouwde omgeving zal hierdoor blijvend veranderen en innovatieve spelers zullen de kans grijpen om de veranderingen ten volle te benutten.’

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws