Regio Amsterdam trekt 115 internationale bedrijven

Cijfers 2013 laten sterke groei zien bij ICT, creatief & life sciences sector

21 januari 2014 – In 2013 hebben 115 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de regio Amsterdam, gezamenlijk goed voor 1727 directe arbeidsplaatsen. Dit zegt amsterdaminbusiness (aib), de acquisitieorganisatie van de regio Amsterdam. De meeste arbeidsplaatsen zijn gecreëerd  in de creatieve industrie en de  ICT-sector. Opvallend is de opkomst van nieuwe bedrijven uit de life sciences sector. Momenteel telt de Metropool Regio Amsterdam (MRA) 2500 buitenlandse bedrijven, goed voor 140.000 arbeidsplaatsen.

Het Amsterdam Science Park

Wethouder Carolien Gehrels (Economische Zaken): ‘De afgelopen jaren trok de regio jaarlijks tussen de 100 tot 120 nieuwe buitenlandse bedrijven aan. Amsterdam heeft veel geïnvesteerd in het aantrekken van buitenlandse bedrijven. Dat werpt nu zijn vruchten af. In 2013 heeft dat gezorgd voor 1727 directe arbeidsplaatsen.’

Het afgelopen jaar kwam een groot deel van de bedrijven uit Noord Amerika: in totaal 44 met 860 werknemers. Tesla Motors, fabrikant van elektrische auto’s, opende een hoofdkantoor en showroom, modeconcern PVH Europe (Calvin Klein en Tommy Hilfiger) versterkte haar activiteiten in de regio en Carnival Corporation breidde uit met een hotel/opleidingscentrum voor de cruisevaart in Almere. De beperkte groei van de economie in de VS zorgt voor een constante stroom van start-ups, kleine en middelgrote bedrijven die internationale markten willen betreden. De groei uit Azië blijft enigszins beperkt tot 29 nieuwe vestigingen met 167 arbeidsplaatsen. De Aziatische economie groeit sterker dan de Europese, marktaandeel verwerven in dat continent is dus eenvoudiger dan concurreren op de Europese markt. 

In de Amsterdamse regio hebben zich 37 bedrijven uit Europese landen gevestigd. Dit zijn veelal marketing & sales kantoren die Amsterdam als testmarkt gebruiken voor afzet van nieuwe producten in Europa zoals het Britse technologie bedrijf Ve Interactive. Het logistieke bedrijf Euroports uit Luxemburg koos voor Amsterdam vanwege de sterke infrastructuur. Verder verkiezen bedrijven Amsterdam boven Duitse, Britse en Franse steden vanwege de internationaal georiënteerde zakelijke dienstverleners en de sterke prijs/kwaliteit verhouding.

Life Sciences

De groei van het aantal bedrijven in ‘rode’ life sciences (gezondheid en medische apparatuur) zet dit jaar door, mede door de wereldwijd toenemende vergrijzing en nieuwe ontwikkelingen in  ‘healthy living’. Het afgelopen jaar vestigden zich 12 nieuwe bedrijven in deze sector met 312 nieuwe banen, waarvan 8 bedrijven uit de VS.

Diverse wereldwijde rankings wijzen uit dat de regio Amsterdam onverminderd sterk is voor Europese hoofdkantoren. Dit jaar trok de regio 23 hoofdkantoren en 53 marketing & sales kantoren aan, samen goed voor 1392 arbeidsplaatsen. Belangrijke trends gerelateerd aan internationalisering, zoals consolidatie in sterke regio’s, de beschikbaarheid van snelle internetverbindingen, kwaliteit van leven en beschikbaarheid van (inter)nationaal talent maken de regio aantrekkelijk. 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws