Regio Amsterdam: record aantal buitenlandse bedrijven in 2014

13 Februari 2015 – In 2014 hebben 139 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de regio Amsterdam. Deze bedrijven zorgen gezamenlijk voor 1308 arbeidsplaatsen en hebben aangegeven binnen 3 jaar uit te breiden naar 2359 arbeidsplaatsen. Naast deze nieuwe vestigingen toonde reeds eerder gevestigde buitenlandse bedrijven een groei in 2014 van 1611 arbeidsplaatsen. Dit heeft de gemeente Amsterdam bekend gemaakt.

Wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) zegt in een commentaar: ‘We zien dat bedrijven meestal klein starten bij het betreden van de Europese markt maar binnen een paar jaar uitgroeien tot grote spelers. De groei van zowel nieuwe bedrijven als arbeidsplaatsen bewijst dat Amsterdam haar 4e positie van meest concurrerende steden van de wereld waarmaakt.’

ICT

Ook in 2014 waren de meeste bedrijven (33) afkomstig uit de ICT-sector. De hoogwaardige (digitale) infrastructuur trekt bedrijven aan met technologisch slimme en innovatieve ideeën, die op zoek zijn naar schaalvergroting. Deze snelle groei trekt ook nieuw talent aan. Amsterdam investeert in lijn met deze trend extra in het verbeteren van kansen voor start ups en het aantrekken internationaal talent in de ICT. Zo vestigden de Amerikaanse bedrijven Netflix en Uber vestigden hun Europese hoofdkantoor in Amsterdam. Ook Tesla, Palo Alto en Expedia, die sinds 2013 in de regio gevestigd zijn, creëerden honderden nieuwe arbeidsplaatsen.

Noord-Amerika en Azië

Bijna de helft van het aantal nieuwe vestigingen (66) komt uit Noord-Amerika. Zoals Staples Office Center, dat haar hoofdkantoor met 200 arbeidsplaatsen van Boston naar Amsterdam verplaatste en medisch technologiebedrijf Stryker dat naast een Europees hoofdkantoor ook een opleidingscentrum opende.

De groei uit Aziatische landen blijft stabiel ten opzichte van 2013 met 30 nieuwe vestigingen en 198 arbeidsplaatsen. Zo vestigden zich 14 nieuwe Japanse bedrijven in de regio. Japan is na Amerika en het Verenigd Koninkrijk, de grootste investeerder in de Amsterdamse regio.

Europa

Steeds meer bedrijven verkiezen Amsterdam boven andere Europese steden vanwege de internationaal georiënteerde zakelijke dienstverleners, de fysieke en digitale bereikbaarheid en de sterke prijs/kwaliteit verhouding.

In 2014 hebben 42 bedrijven afkomstig uit Europa zich hier gevestigd. Dit zijn veelal marketing & sales kantoren in de zakelijke dienstverlening en de creatieve industrie die Amsterdam als testmarkt gebruiken voor afzet van nieuwe producten in Europa.

Hoofdkantoren

Diverse wereldwijde rankings wijzen uit dat de regio Amsterdam onverminderd sterk is voor Europese hoofdkantoren. In 2014 trok de regio 42 hoofdkantoren en 46 marketing & sales kantoren aan, samen goed voor 947 arbeidsplaatsen. Belangrijke trends gerelateerd aan internationalisering, zoals consolidatie in sterke regio’s, de beschikbaarheid van snelle internetverbindingen en kwaliteit van leven maken de regio aantrekkelijk.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws