Randstad: ‘Hotspots Nederland meer met elkaar verbinden’

20 Juni 2014 – De drie internationale hotspots in de Randstad – Zuidas, Schiphol CBD en Rotterdam Central District – moeten nauwere verbindingen met elkaar aangaan een daarmee krachtiger de concurrentie met het buitenland aangaan.

Dat zei Jan Siemons van het Nederlands Centrum Handelsbevordering NCH op een PropertyNL Briefing over de toekomst van de drie internationale hotspots. Sprekers waren André van den Berg (Schiphol Real Estate), Olaf Smit (Rotterdam Central District) en Klaas de Boer van Bureau Zuidas.

André van den Berg zei dat hij het van harte eens was met de oproep van Siemons tot meer samenwerking. Tegelijk wees Van den Berg erop dat nauwere samenwerking tussen de toplocaties in de Randstad ook een bestuurlijke opgave is. Nu is vaak nog sprake van bestuurlijke versnippering, ook in de manier waarop Zuidas, Schiphol en Rotterdam zich in het buitenland presenteren.

Conclusie van de bijeenkomst was dat de drie toplocaties qua gebruikers maar weinig met elkaar concurreren. Dat is hoogstens het geval bij kantoorhoudende bedrijven die vestiging hebben in Amsterdam én Rotterdam. Als er dan keuzes moeten worden gemaakt, wint Amsterdam over het algemeen. Schiphol heeft weer een geheel eigen profiel qua eindgebruikers, met zijn focus op ondernemingen die vanwege hun internationale focus bovenop de luchthaven willen zitten met een directe toegang tot het vliegveld.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws