Haarlem: pensioenfondsen stappen in Plaza West

2 December 2016 – Nederlandse pensioenfondsen kopen via Syntrus Achmea Real Estate & Finance 542 nieuwbouw appartementen en overdekte parkeerplaatsen in het binnenstedelijke ontwikkelingsproject van Plaza West Haarlem. Het Kadaster meldt een koopsom van €62,515 mln.

Het Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw (BPL) verwerft 236 vrije sector appartementen. Een tweede klant en het Achmea Dutch Residential Fund nemen elk 153 woningen af om aan hun portefeuilles toe te voegen. In het Achmea Dutch Residential Fund participeren meerdere pensioenfondsen. Voor Syntrus Achmea RE&F is dit de grootste woningacquisitie ooit. De appartementen maken deel uit van de grootschalige binnenstedelijke ontwikkeling Plaza West. Dit ligt op het voormalige postexpeditieknooppunt in de wijk Leidsevaartbuurt, ten westen van het historisch centrum van Haarlem. Plaza West is een ontwikkeling van Plaza West Haarlem, een privaat samenwerkingsverband.

Van Eldonk ontwerpt Plaza West

De Amsterdamse architect Jos van Eldonk heeft het stedenbouwkundig ontwerp gemaakt voor Plaza West. De brede publieke zone tussen de wooncomplexen biedt toegang tot de commerciële voorzieningen zoals twee supermarkten, een sportschool, een kinderspeelparadijs en overige retail voor dagelijkse boodschappen. De individuele bouwblokken zijn ontworpen door Eve Architecten. De woningen bestaan uit twee- en driekamerappartementen variërend in gebruikersoppervlakte van 45 tot 130 m², met een gemiddelde oppervlakte van 75 m². De appartementen zijn verdeeld over zes bouwblokken en worden uitgevoerd met een hoogwaardige afwerking en ruime buitenruimtes.

Henk Jagersma, directievoorzitter Syntrus Achmea Real Estate & Finance: “De vraag naar betaalbare huurwoningen bij consumenten is heel groot in de Randstad. Ook pensioenfondsen staan te springen om de woningen toe te voegen aan de beleggingsportefeuille. We zijn zeer verheugd dat we in Plaza West, vlakbij het centrum van Haarlem, een flinke stap kunnen zetten om in deze behoefte te voorzien.”

De volledige realisatie komt in handen van M.J. de Nijs en Zonen te Warmenhuizen. De bouw van de eerste woonblokken start naar verwachting in het tweede kwartaal van 2017 en de laatste woningen zullen naar verwachting worden opgeleverd in 2020.

Winfred de Nijs, directeur bouwbedrijf De Nijs: Met de realisatie van deze huurwoningen in Haarlem heeft de Nijs een mooie invulling van haar orderportefeuille voor de komende jaren. Dit project geeft ons de mogelijkheid om innovaties in de bouw, zoals BIM en Lean tot in de details te implementeren.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws