Parkstad Limburg krijgt status van IBA

De gemeenten van Parkstad Limburg kiezen voor andere manier van samenwerken.

De afzonderlijke raden van alle Parkstadgemeenten en de Parkstadraad kiezen voor een Internationale Bau Ausstellung in Parkstad. Deze van oorsprong Duitse aanpak geeft bewezen economische, sociale en culturele impulsen aan gebieden die in verandering zijn, zoals Parkstad. IBA Parkstad is de eerste IBA in Nederland en duurt tot en met 2020. Bestuurders van de Parkstadgemeenten en van Provincie Limburg tekenden de Samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst maakt de weg vrij om € 45 miljoen te investeren in de ontwikkeling van IBA Parkstad indien er kwalitatief voldoende IBA waardige projecten zich kwalificeren.

(foto: Pascal Moors)

IBA Parkstad bestaat uit een reeks spraakmakende fysiek-ruimtelijke projecten. Met deze projecten werkt IBA Parkstad aan herstructurering en economische structuurversterking. Dit gebeurt vanuit thema’s die bij Parkstad passen: Flexibele Stad, RecycleStad en EnergieStad. Het beschikbare geld wordt ingezet om bestaande projecten nog sterker te maken en de uitvoering van vernieuwende projecten te stimuleren. "IBA is streven naar het beste", aldus burgemeester van Simpelveld Richard de Boer.

De gerealiseerde projecten worden in 2020 getoond in een internationale slottentoonstelling. Kenmerkend voor IBA is de 'open innovatie'. Ondernemers, overheden, maatschappelijke instellingen én (wijk)bewoners: iedereen kan kleine of grote IBA-projecten inzenden die de verbouwing van Parkstad slimmer maken, versnellen of zichtbaarder maken. "Zo is IBA een kans voor iedereen" zegt Andy Dritty, wethouder van Landgraaf.

IBA Parkstad presenteert zich in de eerste helft van 2014 aan het publiek met een startmanifestatie. Tijdens de startmanifestatie wordt ook de eerste uitnodiging voor projecten aangekondigd. Suzanne Lipsch, wethouder van Voerendaal, is blij met de uitkomst: "Kiezen voor IBA is het tonen van lef door het bestuur door ruimte te geven aan markt en bewoners".

Zie ook: Parkstad Limburg

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws