Nieuwegein: Jumbo bouwt gemechaniseerd DC

3 Oktober 2018 – Jumbo heeft op maandag 1 oktober de eerste paal geslagen voor een gemechaniseerd nationaal distributiecentrum in Nieuwegein.

Het distributiecentrum komt op een terrein van ruim 200.000 m² op bedrijventerrein De Liesbosch. Het NDC zal naar verwachting eind 2020 zijn deuren openen. Het nieuwe centrum krijgt een spilfunctie in de realisatie van Jumbo’s groeiambities. De supermarktketen koos voor Nieuwegein vanwege de centrale ligging en toekomstige uitbreidingsmogelijkheden op bedrijventerrein De Liesbosch.

Het centrum krijgt in eerste instantie een omvang van ca. 45.000 m² en gaat zich toeleggen op zogenoemde medium en slow move producten. Het aantal artikelen in deze categorie langer houdbare producten zal de komende jaren stijgen tot ruim 14.000 stuks.

Compleet mechanisatiesysteem
De van origine Duitse automatiseerder Witron levert een compleet mechanisatiesysteem dat in deze omvang voor Nederland uniek is. Onderdelen van het systeem worden al wel gebruikt door verschillende retailbedrijven wereldwijd. In Nieuwegein komen volautomatische systemen die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld. De order picking machine (OPM) zorgt ervoor dat zo’n 75% van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het dynamic picking ssyteem (DPS) worden kratten met behulp van een pick by light-systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. De overige artikelen worden handmatig verzameld. De grootste voordelen hiervan zijn dat de rolcontainers zo efficiënt mogelijk worden gevuld, waardoor het aantal transportbewegingen wordt verminderd. Daarnaast sluit de volgorde van stapeling van de rolcontainer aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant.

Duurzaamheidskeurmerk
De centrale ligging van Nieuwegein zorgt ervoor dat de afstanden naar de winkels en de regionale distributiecentra relatief lager zullen zijn dan momenteel het geval is. Vanzelfsprekend zal dit bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Jumbo wil voor de nieuwbouw in Nieuwegein de hoogste Breeam-certificering realiseren en zoveel mogelijk gebruikmaken van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en verlichting. Daarnaast wordt de nieuwbouw voorzien van zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert dat er geen traditionele verwarming nodig is.

Op de foto: Frits van Eerd (ceo Jumbo), Kitty van Eerd, Monique Groenewoud-van Eerd (evenementen & sponsoring Jumbo), Colette Cloosterman-van Eerd (cco Jumbo), Ton van Veen (cfo Jumbo) en Karel van Eerd

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws