Nieuwegein: Aanpak kantorenleegstand scoort

Sinds 2010 heeft de gemeente Nieuwegein 20.000 m2 leegstaande kantoren aan de markt onttrokken.

Nieuwegein boekt vooruitgang in het terugdringen van de leegstand in kantoren. Sinds 2010 heeft de gemeente jaarlijks 20.000 m2 kantoorruimte aan de leegstand onttrokken. Het aanbod van leegstaande kantoorruimten in kantorenpark Merwestein is van 35% in 2010 gedaald tot onder de 17% nu. Dit meldt de gemeente in een publicatie.

Officiële oplevering van getransformeerde kantoorpanden aan de Meentwal

Begin deze maand zijn opnieuw appartementen opgeleverd die tot voor de transaformatie dienst deden als kantoorruimte. Het betreft panden aan de Meentwal en langs de Zuidstedeweg. Eind november vindt de oplevering van appartementen in het voormalig kantoor aan de Krijtwal plaats.

In het kader van de actieve aanpak van de kantorenleegstand zijn in Nieuwegein inmiddels 147 woningen in vijf kantoorpanden opgeleverd, 38 woningen in twee kantoorpanden zijn in aanbouw. Waar het aanbod van leegstaande kantoren in heel Nieuwegein in 2011 nog rond de 33% lag, is dit inmiddels gedaald naar 29%.

Het college van B&W startte in 2010 met een gecoördineerde aanpak voor de kantorenleegstand. Er kwam een plan van aanpak met meerdere sporen. Het eerste was het besluit om geen nieuwbouw van kantoren meer toe te staan, behalve in de binnenstad. Het tweede spoor betreft het aanpakken van de leegstand, enerzijds door het onttrekken van ruimte aan leegstaande kantoren voor andere functies, anderzijds door nieuwe ondernemers aan te trekken. Derde spoor kenmerkt zich door de gebiedsgerichte aanpak voor de wijk Merwestein.

Omdat Nieuwegein landelijk een voorloper is in de kantorenaanpak is de gemeente Nieuwegein vertegenwoordigd in het landelijke expertteam kantoortransformaties. Het expertteam helpt gemeenten en eigenaren bij het transformeren van kantoorpanden naar woonfuncties.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws