Nederland: WDP koopt zeven DC’s voor € 92 mln

18 Juni 2015 – De Belgische belegger WDP heeft zeven distributiecentra in Nederland gekocht voor in totaal € 92 mln. In het Belgische Willebroek is tegelijk een locatie bij de containerterminal verworven voor € 24 mln.

De investeringen in Nederland betreffen het logistieke centrum van Fujifilm in Tilburg (op bedrijventerrein Vossenberg), een containerterminal met distributieruimte in Hasselt (bij Zwolle), de locatie van Staay Food Group in de buurt van Rotterdam en vier kleinere panden in Meppel, Bodegraven (twee stuks) en Drunen. Voor Staay Food Group, actief in de agf-sector, bouwt Heembouw naast de bestaande hal een nieuwbouwpand, dat ook in bezit komt van WDP.

Tilburg
Het pand in Tilburg is aangekocht in het tweede kwartaal van 2015 en staat vlakbij de containerterminal. Het betreft ruim 45.000 m² aan gebouwen (distributiehal en kantoren) op een perceel van ruim 8,5 ha. Het bestaande complex is volledig verhuurd aan ID Logistics, ook al huurder van WDP te Libercourt in Frankrijk.
ID Logistics zal er de distributieactiviteiten inrichten voor Fujifilm Europe, voorheen eigenaar van het gebouw en nog steeds actief op de aangrenzende productiesite. Deze locatie is reeds jaren het distributiecentrum van deze Japanse multinational in fotografie, beeldverwerking, health care en membraantechnologie. WDP investeert circa € 36 mln. Huurder ID Logistics tekent een huurovereenkomsten van 5 jaar vast, met een optieverlenging van opnieuw 5 jaar.

Hasselt
Een tweede investering in Nederland betreft de verwerving van een multimodale hub in de regio Zwolle (Hasselt), bestaande uit een containerterminal met een oppervlakte van ongeveer 23.000 m² (op basis van een langetermijn huurcontract van 20 jaar vast) met daaraan gekoppeld een ‘cross-dock warehouse’ van circa 10.000 m². Deze is op basis van een huurcontract van 10 jaar vast verhuurd aan Westerman Logistics, een logistieke dienstverlener voor de Benelux-regio en Noord-Duitsland.
Een distributiecentrum van ongeveer 20.000 m² van Scania Logistics Netherlands maakt ook deel uit van de deal in Hasselt. Deze acquisitie, reeds de vierde locatie voor WDP in de regio Zwolle, betreft een investering van ongeveer € 25 mln en kwam tot stand aan de hand van een samenwerkingsproject tussen de Herstructureringsmaatschappij Overrijssel (HMO), Westerman Logistics, Schagen Groep en Scania Logistics Netherlands, waarbij WDP werd gevraagd om als strategische partner de site over te nemen. WDP voorziet de closing van de transactie midden juli 2015.

Staay Food Group
De derde acquisitie betreft de locatie van Staay Food Group nabij Rotterdam. Staay Food Group, wereldwijd actief in de import, export, groothandel en teelt van groenten en fruit, wenst op deze locatie – net zoals The Greenery – zijn activiteiten te centraliseren. De transactie met een investeringsbudget van ongeveer € 25 mln (voorziene closing: midden juli 2015), gebeurt via een sale and rent back-operatie van de bestaande gebouwen, alsmede een nieuwbouwproject, gerealiseerd door Heembouw. De nieuwbouw wordt eind 2015 opgeleverd. Huurder Staay Food Group tekent een huurcontract met de duur van 15 jaar vast. The Greenery in Barendrecht werd eerder ook gekocht door WDP.

Nog vier panden
Tenslotte, en eveneens aan de hand van een sale and rent back-operatie, worden vier logistieke panden (te Meppel, Bodegraven (2) en Drunen) van in totaal ruim 37.000 m² aan de WDP-portefeuille toegevoegd. Hiervoor is een huurcontract van gemiddeld 8 jaar vast getekend. Er is een investering mee gemoeid van in totaal circa € 6 mln met voorziene closing eind juni 2015.
Voor de gehele investering – circa € 115 mln inclusief het pand in België – voorziet WDP een initieel brutohuurrendement van 7%, dit gebaseerd op een gemiddelde looptijd van de huurcontracten van ruim 8 jaar.
Joost Uwents, CEO van WDP: ‘Deze acquisities liggen volledig in lijn met het uitgestippelde strategische groeiplan 2013-2016. De verschillende sites, gelegen op logistieke knooppunten en bovendien multimodaal, sluiten immers perfect aan bij WDP’s activiteiten in de Benelux en concretiseren de beoogde groei van de vastgoedportefeuille naar € 2 mrd per einde 2016.’

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws