Nederland: Vastgoedbeleggers voorzien nog snellere groei portefeuilles

23 November 2018 – Vastgoedbeleggers willen in de komende twee jaar 15% netto-groei van hun Nederlandse vastgoedportefeuilles realiseren. Dat blijkt uit het jaarlijkse beleggersonderzoek van vastgoedadviseur JLL.

JLL ondervroeg nationale en internationale beleggers met een totale Nederlandse portefeuille van € 53,4 mrd. Gezamenlijk verwachten zij in 2019 en 2020 voor € 10,3 mrd aan vastgoed te verwerven. Tegelijkertijd verwachten zij voor € 2,4 mrd aan vastgoed te verkopen. Dat betekent dat zij samen aan het einde van 2020 naar verwachting ruim € 61,2 mrd aan Nederlands vastgoed in hun portefeuilles zullen hebben.

De ondervraagde beleggers voorzien daarmee een groei van 15% in twee jaar. In de afgelopen jaren was dat nog 10%. Vooral de huidige lage rentestand, de stabiele huurinkomsten en een gebrek aan alternatieve beleggingskansen maken dat zij deze snellere groei voorzien. Beleggers zien ook ontwikkelingen die juist verstorend zouden kunnen werken voor de vastgoedbeleggingsmarkt. Respondenten noemen de mogelijk oplopende rente, geopolitieke factoren en economische neergang als mogelijke uitdagingen.

De beleggers richten hun acquisitiestrategieën vooral op de sectoren Alternatives en Industrial & Logistics. Deze sectoren laten de sterkste netto-groei zien, van respectievelijk 73% en 33%. Binnen de Alternatives sector gaat de interesse met name uit naar hotels, datacenters en zorgvastgoed. De ondervraagde beleggers verwachten de meeste waardegroei in de sectoren Offices en Industrial & Logistics. Vooral toenemende schaarste op de gebruikersmarkt stuwt deze groei, zo verwachten zij.

JLL voerde het jaarlijkse beleggersonderzoek uit onder particuliere, institutionele, nationale en internationale beleggers met vastgoedbezit in Nederland. Dit jaar deed de vastgoedadviseur dat voor de 27e keer. JLL presenteerde de resultaten tijdens Realwise 2018. Dit jaarlijks terugkerende evenement van het bedrijf vond plaats op donderdag 22 november in de Hermitage in Amsterdam.

Sven Bertens, hoofd Research & Strategy bij JLL: ‘Als we naar de resultaten kijken, zien we positieve vooruitzichten voor de komende twee jaar. We kunnen een aanhoudende investeringsdruk verwachten in 2019 en 2020. We zien dat beleggers zich blijven focussen op gebieden en gebouwen met huurgroeipotentie. De vraag is echter of Nederland in relatieve zin niet te duur wordt ten opzichte van andere West-Europese landen. Daardoor dreigt het gevaar dat het kapitaal Nederland gaat verlaten.’

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws