Nederland: ‘In trek bij internationale beleggers’

18 maart 2016 – Gezien de lage rente verwachten beleggers dit jaar zeer actief te worden op de vastgoedmarkt. Nederland staat hoog op wensenlijstjes en vanwege de onzekere economie is vooral core vastgoed in trek. Vastgoedbeleggers in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika zijn voornemens om zeer actief te zijn in 2016.

Volgens CBRE’s EMEA Investor Intentions Survey 2016 verwacht 85% van alle deelnemers dat hun aankoopactiviteit minimaal even groot zal zijn als vorig jaar. 48% verwacht nog actiever te zijn en 15% verwacht minder aankopen te doen in 2016. Ook aan de verkoopkant van de markt zien beleggers volop kansen. 43% verwacht een groeiende verkoopactiviteit vanwege een liquide en positieve vastgoedmarkt in 2016.
Investeerders waren erg verdeeld met betrekking tot hun favoriete bestemming om te investeren. Duitsland is het meest populaire land om in te beleggen, gevolgd door Groot-Brittannië en Spanje. Ook Nederland scoort opvallend hoog met een vierde plek. Op stadsniveau behoudt Londen zijn voorkeursstatus, 15,1% van alle investeerders is erg positief over deze stad, maar de kloof met andere steden wordt steeds kleiner. Madrid staat op een tweede plaats, op de voet gevolgd door Parijs. Amsterdam komt op de vijfde plek met 7,3%.

Raphael Rietema, Consultant Research and Consulting van CBRE: ‘De voorkeur voor relatief sterk presterende economieën wordt benadrukt door de investeringsbereidheid van beleggers. Zij geven aan grote belangstelling te hebben voor hoogwaardig vastgoed gelegen op toplocaties in Nederland. Vooral vastgoed met een lange-termijn huurstroom is een aantrekkelijk alternatief voor laag renderende staatsobligaties. Gezien de recente beslissing van de Europese Centrale Bank om de rentevoeten verder te verlagen zal de druk op het topsegment verder toenemen.’
Het aandeel beleggers dat core vastgoed als meest aantrekkelijke product ziet is van 29% in 2015 gestegen naar 41% in 2016. Deze uitkomst kan grotendeels verklaard worden door bezorgdheid over de economie. Economische zwakte op wereldwijde schaal wordt door 31% gezien als de grootste bedreiging voor de vastgoedmarkt in 2016. Nationale economische problemen worden als tweede genoemd door 14%.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE: ‘De favoriete beleggingscategorie van maar liefst 37% van de deelnemers aan het onderzoek is kantorenvastgoed. Residentieel vastgoed is in opmars, de voorkeur van beleggers voor dit type vastgoed is in een jaar tijd gegroeid van 5% naar 12%. Retail was ook in trek, herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen hebben bijgedragen aan een toename van de keuze voor deze asset class van 22% naar 27%. De zoektocht naar rendement was ook terug te zien in de antwoorden die betrekking hadden op alternatieve segmenten zoals studentenhuisvesting, zorgvastgoed en lening portefeuilles.’

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws