Winkelcentrum De Barones, Breda

Nederland: nr.9 als locatie voor retailbedrijven

7 Augustus 2015 – Nederland staat op een wereldwijde 9e plek als aantrekkelijke plek voor winkelbedrijven. Dat Nederland niet hoger is geëindigd, heeft te maken met de economische omstandigheden; door het relatief lage consumentenvertrouwen blijven de uitgaven achter.

Dat blijkt uit de Arcadis Retail Operation Index, door de wereldwijd opererende ontwerp- en adviesorganisatie Arcadis. De beste plekken voor winkelbedrijven zijn Hong Kong, Singapore en de Verenigde Staten.

Positief in Europees perspectief is dat winkelbedrijven in Europa voordeel hebben door onder meer de goede kwaliteit van de infrastructuur. Hierdoor staan er vier landen in de top-tien met Groot-Brittannië op nummer 5 door het sterke economische klimaat. In Duitsland op nummer 7 en Nederland op nummer 9 is het relatief makkelijk om een winkel te beginnen. Op plek 10 staat Zweden.

Na jaren van crisis in Nederland gloort er nu een zwak licht aan de horizon. Omstandigheden voor retailers zullen iets verbeteren doordat de economie weer groei laat zien. Het zal echter een bescheiden groei zijn, zo is de verwachting. De onzekerheid over de koers van de euro en de gebeurtenissen in Griekenland maken het dat winkeliers te maken krijgen met groeiende onzekerheid. En onzekerheid is slecht voor het consumentenvertrouwen.

In de index zijn vijf belangrijke factoren bekeken, waar winkeliers rekening mee houden als zij besluiten in te stappen. Dan gaat het onder meer om de kwaliteit van de infrastructuur, consumentenvraag en het gemak waarmee een winkel kan worden begonnen. Hierdoor zijn vooral de omstandigheden in Aziatische landen goed met Hong Kong en Singapore op plek 1 en 2 en Japan op de 4e plaats. Overheden in deze landen moedigen buitenlandse investeringen aan waardoor de middenklasse sterk groeit. In de Verenigde Staten op nummer 3 hebben winkeliers een omgeving met gunstige regelgeving en een sterk economisch klimaat.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws