Nederland: dynamiek op kantorenmarkt neemt toe

28 April 2015 – De kantorenmarkt is het eerst kwartaal van 2015 begonnen met een 12 % hogere opname vergeleken met een jaar eerder. Tegen deze grotere dynamiek staat dat grote huurders fors meters teruggeven aan de markt op het moment dat ze hun contract verlengen.

Ook zijn er méér kantoortransacties nodig om tot een hoger volume te komen omdat het gemiddelde metrage terugloopt, zo blijkt uit de Calcasa Property Analyzer (CPA). De combinatie van kleinere deals en teruggave van meters maakt dat het aanbod kantoorruimte nog steeds stijgt.

Een prominent voorbeeld van een grote huurder die meters teruggeeft is KPMG dat veel te ruim behuisd is in het 56.000 m2 grote kantoor aan de Laan van Langerhuize in Amstelveen. Naar verluidt wil KPMG vanaf 2019 nog maar zo’n 40.000 m2 van het gebouw huren. De accountantsfirma kan dat doen omdat ze in 2009 weliswaar een langjarig (15 jaar) contract voor het gebouw sloten, maar wel het recht hebben een deel van de ruimte voortijdig (in 2019)  terug te geven aan eigenaar IVG.

Vorig jaar bevestigde KPMG al 8.000 m2 in het complex onder te verhuren. Een deel van die overtollige ruimte werd deze maand overigens ingevuld door flexibele aanbieder The Office Operators die een kleine 2.000 m2 in het het gebouw afneemt en daarvan 50 % al verhuurd heeft aan Agilent Technologies.

Het volume kantoormeters dat partijen aanhuren loopt landelijk terug. Dat geldt ook voor de gemeente Amstelveen waar KPMG is gevestigd: Zo laat de Calcasa Property Analyzer (CPA) zien dat in deze gemeente het gemiddelde metrage van kantoortransacties in tien jaar tijd terugliep van 820 m2 in 2004 tot 355 m2 in 2014.

Een licht herstel van de dynamiek in de kantorenmarkt zien we overigens wel terug in de cijfers. Uit CPA blijkt dat de opname van kantoorruimte de eerste drie maanden van dit 218.000 m2 bedroeg. Dit is een stijging van 12 procent ten opzichte van een vergelijkbare periode vorig jaar.

De opname op de kantorenmarkt werd positief beïnvloed door een drietal transacties van de Nationale Politie. In Zwolle, Rotterdam en Eindhoven worden de politiedienstencentra gehuisvest waar een belangrijk deel van de ondersteuning wordt ondergebracht.

Opvallend is dat in de agglomeratie Rotterdam de opname verdubbelde ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014 naar bijna 40.000 m2 door een paar grote transacties: De ruim 16.000 m2 die de politie huurde in gebouw New Tide aan de Marten Meesweg droeg hier in grote mate aan bij. Maar ook Spaces huurde 7.000 m2 in gebouw Hofpoort, dat door de Tjechische belegger PPF wordt herontwikkeld.

In de net verschenen april-editie van PropertyNL méér over de gebruikers en beleggingsmarkt in het eerste kwartaal.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws