Middenmeer: Microsoft mogelijk naar Agriport A7

Softwarefabrikant Microsoft zou voor € 2 mrd een datacenter willen bouwen bij Middenmeer.

Softwareproducent Microsoft zou van plan zijn ongeveer € 2 mrd te investeren in de bouw van een datacenter in glastuinbouwgebied Agriport A7. Dat meldt het Noord-Hollands Dagblad. Betrokken partijen willen niet reageren op dit bericht, zolang vergunningen niet verstekt zijn.

De softwarereus wil bijna 40 ha grond kopen op het bedrijventerrein van Agriport A7, gelegen langs de A7 bij Middenmeer, zo meldt de krant op basis van documenten die in haar bezit zijn. De keuze voor Agriport A7 lijkt mede te zijn bepaald door de mogelijkheid het datacenter te laten draaien op (rest)energie uit de glastuinbouw. Daarnaast kunnen de betrokken groentetelers op hun beurt warmte afnemen van het datacenter. De plannen voor een datacenter in Nederland werden volgens andere bronnen bekendgemaakt door Microsoft tijdens de recente overname van de mobiele tak van Nokia. Microsoft heeft al een datacenter in Amsterdam. De investering van € 2 mrd duidt volgens deskundigen op een vrij groot complex omdat in de VS een gemiddeld datacenter van het softwarebedrijf zo’n $ 1 mrd kost.

Onlangs is een delegatie van onder meer een gedeputeerde, een wethouder en de directie van Agriport A7 op bezoek geweest in de VS. Behalve Middenmeer waren nog andere regio's in Nederland en elders in de race. Agriport A7 zou hebben gewonnen omdat de opdrachtgever een 'groen' datacenter wil bouwen waarvoor de locatie tussen Hoorn en Den Oever de beste papieren had.

 

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws