Middenmeer, Delfzijl: Miljardeninvesteringen Apple en Microsoft

Zowel Microsoft als Apple bereiden de bouw voor van een datacenter in Nederland.

22 december 2013

Zowel Microsoft als Apple bereiden de bouw voor van een datacenter. Het gaat om resp. de locaties Middenmeer (in de kop van Noord-Holland) en de Eemshaven bij Delfzijl. Naar verluidt gaat het om investeringen van circa € 2 mrd per datacenter. Volgens de Noordhollandse dagbladen is de komst van Microsoft naar Middenmeer bevestigt door gedeputeerde Jan van Run van de provincie Noord-Holland en tevens onderhandelaar namens de provincie. De plannen van Apple in Groningen zijn naar buiten gekomen via het Dagblad van het Noorden.

Afgelopen oktober heeft Microsoft 369.000 m2 grond gekocht op bedrijventerrein Agriport A7 in Middenmeer. De gemeente Hollandse Kroon heeft inmiddels de benodigde vergunningen afgegeven en deze zijn op 24 oktober onherroepelijk geworden nadat er geen bezwaren waren ingediend. Het datacenter wordt in vijf fasen gebouwd. De realisatie zal in totaal tien jaar duren. Microsoft zegt nooit commentaar te leveren op berichten over haar datacenters.

Volgens Van Run heeft Microsoft voor Noord-Holland gekozen vanwege  de supersnelle internetverbinding naar de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), het belangrijkste internetknooppunt in Europa. Agriport A7 beschikt over een eigen glasvezelverbinding die gekoppeld is aan de AMS-IX.

Hoofdaannemer is de Britse Mace Group uit Londen maar deze zal voor de bouw van het datacenter lokale partijen inhuren. Volgens Van Run zal de komst van Microsoft naar Middenmeer circa 150 tot 200 banen opleveren.

Het bestaande datahotel in de Eemshaven

Apple zou hebben gekozen voor de Eemshaven. Daar beheert de vroegere TCN-dochter TCN Datahotels het Data Hotel Eemshaven dat in 2007 gebouwd is en ruim 10.000 m2 groot is. TCN Datahotels beheert ook datacenters in Groningen en op het Mediapark in Hilversum. Het Eemshaven-center is momenteel volledig in gebruik met Google als belangrijkste huurder.

In 2012 heeft de provincie Groningen toestemming gegeven voor uitbreiding van het complex met een tweede datacenter van nog eens 40 ha. Hier zou Apple zich willen vestigen. Eemshaven is een goede locatie voor datacenters omdat het vlakbij de transatlantische glasvezelkabel tussen Europa en de VS ligt die hier aan land komt. Deze kabel is een van de belangrijkste aderen in het wereldwijde internetnetwerk. Daarnaast is de ligging bij de Eemscentrale een groot windmolenpark van belang omdat hiermee een betrouwbare stroomvoorziening is gegarandeerd. Voor Amerikaanse bedrijven speelt ook mee dat de locatie boven NAP ligt. Tot slot worden ook gunstige vestigingsfactoren genoemd als de welwillendheid van de overheid en lage grondprijzen en belastingen.

Het havenschap Groningen Seaport heeft de komst van een nieuw datacenter in 2015 inmiddels bevestigt. Zij doet echter geen mededelingen over de nieuwe klant.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws