Metropoolregio Amsterdam: sterker als hotspot voor TMT-sector

11 Mei 2015 – De sector Technologie, Media en Telecommunicatie (TMT) was met 22% van de totale kantooropname de meest actieve sector in de acht belangrijkste kantorenmarkten van West-Europa in 2014. Amsterdam steekt daar zelfs nog bovenuit: hier was de TMT-sector goed voor 30% van de totale opname. Dit meldt vastgoedadviseur Colliers in haar overzicht van het afgelopen eerste kwartaal.

Hiermee vertegenwoordigt de sector een opname van 80.000 m² in de regio Amsterdam. Ter vergelijking: over 2013 was de sector goed voor 13% van de totaal verhuurde ruimte in de regio. Hiermee wordt de groei van de TMT-sector onderstreept. Alleen in Dublin (35%) is het aandeel van de TMT-sector in de totale opname hoger dan in onze hoofdstad.
Technologie gerelateerde bedrijven spelen in de regio Amsterdam een steeds belangrijkere economische rol. Zo werken er bijna 100.000 mensen in de sector, goed voor 10% van de arbeidsplaatsen in regio Amsterdam. De bedrijven in deze sector genereren 18 miljard euro aan toegevoegde waarde.
Eric Annaert, director Corporate Real Estate Solutions bij Colliers: ‘De TMT-sector is een heel belangrijke sector in Nederland; ook in Eindhoven en Utrecht zien wij een groei in het aantal kantoortransacties in deze sector. Qua eisen aan kantoren verschilt de sector wel van andere. Zo hebben TMT-bedrijven vaker behoefte aan flexibele werkruimtes en huurovereenkomsten, om toekomstige groei en soms juist krimp te kunnen ondervangen.’
Grote transacties waren onder andere van Booking.com met 10.300 m² in het centrum van Amsterdam en Atos met 9.000 m² in Amstelveen. Ook Netflix opende zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam. In Eindhoven was de grootste transactie van Amazon Liquavista met 7.000 m².

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws