Metropoolregio Amsterdam: recordaantal nieuwe int. bedrijven

28 Januari 2016 – In 2015 heeft een recordaantal van 140 nieuwe buitenlandse bedrijven zich gevestigd in de Metropoolregio Amsterdam, zo meldt Amsterdam Inbusiness. Deze bedrijven zorgen gezamenlijk voor 2953 arbeidsplaatsen na drie jaar. Naast de nieuwe vestigingen vanuit het buitenland, breidden ook 35 reeds gevestigde buitenlandse bedrijven uit. In 2015 leverde die groei 3068 extra arbeidsplaatsen op.

Kajsa Ollongren, wethouder Economie: ‘Ik ben trots op deze cijfers, Amsterdam en de regio zitten duidelijk in de lift. Internationaal talent voelt zich hier thuis en dat is goed nieuws. Dat zorgt ervoor dat bedrijven van over de hele wereld zich hier vestigen en onze economie volop laten draaien.’

Een aanzienlijk deel van de nieuwe buitenlandse bedrijven die zich vestigden (36) is actief in de sector ICT & Tech. Een andere belangrijke sector voor de regio Amsterdam is de financieel-zakelijke dienstverlening. 23 nieuwe buitenlandse vestigingen zijn geland, gezamenlijk verantwoordelijk voor 420 arbeidsplaatsen na drie jaar. Vanuit de creatieve industrie vestigden 15 nieuwe bedrijven zich in 2015. Die nieuwe vestigingen zorgen voor 367 arbeidsplaatsen na drie jaar, aldus het persbericht.

De grootste groep nieuw gevestigde bedrijven (47) komt vanuit de Verenigde Staten. Onder de bedrijven die zich vorig jaar vestigden, zijn bijvoorbeeld Shutterstock en WeWork. Vanuit het Verenigd Koninkrijk vestigden zich 15 nieuwe bedrijven. Het aantal bedrijven uit Aziatische landen is ten opzichte van 2014 iets gegroeid: er vestigden zich 36 nieuwe bedrijven in 2015 ten opzichte van 30 bedrijven in 2014. De meeste bedrijven zijn afkomstig uit China en Japan, zoals de China Construction Bank en Mitsubishi Corporation Life Sciences Europe.

De gunstige ligging en goede fysieke en digitale bereikbaarheid maken de regio Amsterdam een aantrekkelijke locatie voor Europese hoofdkantoren. Ook dit is terug te zien in de cijfers: in 2015 trok de regio 42 nieuwe buitenlandse hoofdkantoren, zoals het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse Advise Technologies. Daarnaast blijven marketing- en saleskantoren onverminderd sterk vertegenwoordigd in de regio. 77 buitenlandse bedrijven vestigden vorig jaar een marketing- en saleskantoor. In totaal leveren deze kantoren 2569 nieuwe banen op na drie jaar.

De activiteiten van StartupAmsterdam en StartupDelta dragen direct bij aan de groei van banen. Zo vestigden zich meerdere start-ups en scale-ups in de regio Amsterdam in 2015, waaronder Flexport, StartMonday enLeaddesk. Technologiebedrijven zoals Booking.com, Uber, Palo Alto Networks en Salesforce hebben hun activiteiten in Amsterdam in 2015 uitgebreid met honderden nieuwe medewerkers.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws