MECC en World Forum in handen van gemeenten

De afgelopen dagen hebben de gemeenten Den Haag en Maastricht stappen gezet om de congrescentra in hun stad over te nemen van de huidige eigenaars. Den Haag mag van de gemeenteraad het World Forum Convention Center, het voormalige Congresgebouw, overnemen van TCN; Maastricht neemt MECC over van de Amsterdamse RAI.

Het WFCC is in verval geraakt doordat eigenaar TCN geen geld meer uittrekt voor onderhoud en vernieuwing. Inmiddels is TCN failliet, maar Den Haag wil het World Forum behouden voor internationale congressen. De gemeente investeert € 25 miljoen in onderhoud en een kleine uitbreiding.

De gemeente Maastricht neemt congrescentrum MECC over en brengt het complex en de activiteiten onder in een nieuwe bv. Dat is de uitkomst van gesprekken met de RAI, die momenteel 75 procent van de aandelen van MECC heeft. Dat heeft de gemeente Maastricht bekend gemaakt. 

RAI wil af van het al jaren verliesgevende MECC, met ingang van 2017. Sluiten van het MECC is voor Maastricht geen optie. Er werken 45 mensen en indirect biedt het centrum aan 600 mensen werk. Ook de economische spin-off van het MECC is voor Maastricht jaarlijks minstens € 60 miljoen, aldus de gemeente. Sluiten is duurder dan overnemen. Sluiten zou de gemeente € 3,6 miljoen aan onder meer huurderving kosten. MECC huisvest onder meer de belangrijkste kunstbeurs ter wereld, de Tefaf. Het MECC is wereldwijd ook bekend om de medische congressen en wetenschappelijke ontmoetingen. 

De nieuwe bv stelt een ondernemingsplan op, waarna het MECC de komende jaren geleidelijk overgaat naar de gemeente.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws