Maastricht: Huizen rond A2-tunnel ruim € 200 mln meer waard

24 Mei 2018 – De aanleg van de Koning Willem-Alexandertunnel in Maastricht heeft de leefbaarheid in de omgeving sterk verhoogd, waardoor de waarde van de huizen binnen een straal van één kilometer met € 220 mln is toegenomen. 

Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in het onderzoek ‘Leefbaarheidsbaten A2-tunnel Maastricht zeer aanzienlijk’. De waardeontwikkeling is veel meer dan verwacht stellen de samenstellers. Deze extra baten bedragen ongeveer een kwart van de totale kosten van de tunnel. De tunnel was maatschappelijk al rendabel geworden, door de reistijdwinst, die niet in het bedrag van € 220 mln is meegenomen. Vlakbij de tunnel, tot 500 meter, stijgen de huizenprijzen gemiddeld met 7,1%. Van 500 tot 1000 meter is de gemiddelde toename 4,2%.

Deze baten komen door minder geluidsoverlast, verbeterde luchtkwaliteit en verkeersveiligheid en het wegnemen van een fysieke barrière tussen Oost- en West-Maastricht. Voor vergelijkbare projecten in de toekomst is deze kennis belangrijk.

Het bedrag van € 220 mln is geen volledige schatting. Er is namelijk alleen naar huizen binnen één kilometer van de tunnel gekeken. Het is echter goed mogelijk dat ook huizen op grotere afstand profiteren van de verbeterde leefbaarheid. Verder is niet naar commercieel vastgoed gekeken en kan de leefbaarheidswinst verder oplopen als het park ‘De groene loper’ op het dak van de A2-tunnel is afgerond.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws