Limburg: Opknappen oude bedrijventerrein op stoom

Limburg gaat tot 2020 1000 hectare verouderde bedrijventerreinen renoveren.

12 december 2013 – Na een korte stagnatie komt het opknappen van verouderde bedrijventerreinen in Limburg weer op stoom. Dat blijkt uit een evaluatie door de Provincie van de Limburgse Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen (LHB), die tot 2020 1000 hectare oude bedrijventerreinen aantrekkelijker moet maken. Deze oude terreinen zijn vaak verwaarloosd en slecht bereikbaar. 

Beatrixhaven in Maastricht

Aanvankelijk werden door LHB tientallen projecten tegelijk onder handen genomen. Omwille van de slagvaardigheid en door de financiële crisis werd duidelijk dat LHB zich moet concentreren op een beperkt aantal bedrijventerreinen. Dat zijn de Beatrixhaven en Bosscherveld in Maastricht, Bouwberg, Ora et Labora en Hendrik in Brunssum,  Abdissenbosch in Landgraaf, Roerstreek Noord/Stationsweg in Roermond, Koeweide in Wessem, de bargeterminal in Venlo, het Molenveld-Zuid in Reuver-Offenbeek en de De Beitel en © Mill in Heerlen. Afhankelijk van het besluit van het Limburgs Parlement op 7 februari wordt daar Maastricht Maintenance Boulevard op Maastricht Aachen Airport aan toegevoegd. 

Er is tot nu toe door LHB € 2,5 mln geïnvesteerd en in totaal voor € 8 mln toegezegd. De verwachting is dat dit laatste bedrag volgende jaar groeit tot € 14 mln. De daadwerkelijke investeringen zijn vier keer zo groot. Het leeuwendeel van de investeringen komt namelijk van andere partijen zoals gemeenten en bedrijven. ,,LHB investeert alleen als andere partijen dat ook doen, zegt Gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken en Grondbedrijf. LHB zetelt bij Industriebank Liof te Maastricht. Zowel de Provincie als Liof zijn aandeelhouder van LHB.

Limburg telt in totaal circa 7000 hectare bedrijventerreinen waarvan ongeveer een derde is verouderd. In het verleden is al 1300 hectare opgeknapt, waarvan 700 hectare door de Provincie en 600 hectare door de gemeenten.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws