Leiden: nieuw stationsgebied krijgt vorm

10 December 2015 – Het gebied rondom station Leiden Centraal krijgt de komende jaren een ander gezicht. De gemeente Leiden, Van Wijnen Projectontwikkeling West en toekomstig eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance hebben het definitieve ontwerp van het eerste nieuwbouwproject in het Leidse stationsgebied gepresenteerd.

De herontwikkeling van het stationsgebied start met de bouw van de Lorentz, het eerste deel van het Rijnsburgerblok. Het multifunctionele gebouw van ruim 50.000 m² is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en bestaat uit een donkerkleurig plintgebouw met daar bovenop drie lichtkleurige torens van verschillende hoogte. In de vierlaagse plint bevinden zich op de begane grond aan het Stationsplein en de Stationsweg winkels en horeca. Aan de nieuwe woonstraat (ter hoogte van voormalig Club70) komen kantoren en woningen. In de kelder is een openbare fietsenstalling voorzien. In het hart van het plintgebouw bevindt zich straks een parkeergarage. Het dak van het plintgebouw wordt ingericht met terrassen en beplanting.
Het Leidse stationsgebied is een drukbezocht gebied met dagelijks zo’n 70.000 bezoekers. De huidige inrichting van het gebied oogt kil en sluit niet aan bij de kansen die dit belangrijkste knooppunt van Leiden biedt. Daarom werkt Leiden de komende jaren in fases aan een mooier stationsgebied. Het stationsgebied wordt getransformeerd tot een centrale ontmoetingsplek waar het prettig wonen, werken, winkelen, reizen en verblijven is.
Het Rijnsburgerblok wordt ontwikkeld in twee fasen: het plintgebouw met de twee woontorens aan het Stationsplein wordt als eerste gebouwd. Daarna volgt een kantoortoren aan het Schuttersveld.
Syntrus Achmea neemt namens het Achmea Dutch Value Added Residential Partnership het vastgoed in beheer dat in de eerste fase wordt opgeleverd: 167 appartementen in de vrije sector huur, circa 1800 m² retail / horeca en ongeveer 4000 m² kantoor.

Het Leidse stationsgebied is de enige plek in Nederland waar een historische binnenstad en een belangrijk sciencepark zo dicht bij elkaar liggen. Onder dit motto ‘de plek waar gisteren morgen ontmoet’ zullen alle ontwikkelingen in het Leidse stationsgebied de komende tijd zichtbaar gemaakt worden.
Het bestemmingsplan wordt in januari 2016 aan de Leidse gemeenteraad voorgelegd. De start bouw van de eerste fase van De Lorentz staat gepland voor de zomer van 2016. De voorbereidingen zijn momenteel al zichtbaar in het stationsgebied.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws