Landelijk: Verhuur logistiek krimpt H1 2020 met 17%

3 juli 2020 – In de eerste helft van 2020 is slechts één miljoen m² logistiek vastgoed verhuurd of voor-verhuurd, zo blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur CBRE.

Er is sprake van een daling met 17% ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De krimp is gestut door de forse groei van de foodsector. Een terugloop van de activiteit op de logistieke markt lag volgens CBRE door de uitbraak van Covid-19 in de lijn der verwachting. Gezien de sterke fundamenten van de markt en de toenemende vraag naar logistieke ruimte, mag een spoedig herstel worden verwacht.

De opname daalde in bijna alle sectoren met één prominente uitzondering: logistieke bedrijven in de foodsector. Deze huurden de afgelopen tijd juist meer ruimte. In de eerste helft van 2020 zorgden zij voor 25% van het opnamevolume, ongeveer vijf keer zoveel als in dezelfde periode in 2019. Bedrijven in andere sectoren stelden beslissingen over logistieke huisvesting en toekomstige uitbreiding juist uit door onzekerheid over toekomstige order- en goederenvolumes. Zo daalde de opname vanuit third-party logistieke dienstverleners (3PL’ers) in de eerste helft van 2020 met ongeveer 40%.

Toch ziet Jim Orsel, director Industrial & Logistics bij CBRE, de toekomst van logistiek vastgoed positief in. “Online retailers – met name binnen de foodsector maar ook daarbuiten – hebben in de weken na de eerste coronamaatregelen topdrukte ervaren, waardoor er tijdelijke vraag naar extra ruimte was.” En e-commerce blijft volgens hem een structurele kracht achter de vraag naar logistiek vastgoed. “Het aandeel van e-commerce in de totale winkelverkopen in Nederland is groeiend, en de coronacrisis zal deze trend waarschijnlijk versterken. Daarnaast zullen er waarschijnlijk meer voorraden aangelegd worden. Beide factoren zorgen voor een toename van de vraag op langere termijn.”

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws