Landelijk: ‘Tekort aan kantoorruimte verspreidt zich als olievlek’

6 maart 2020 – Kwalitatieve schaarste houdt de Nederlandse kantorenmarkt in zijn greep, zo blijkt uit de Dynamis rapportage Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2020.

Volgens Dynamis is jaar na jaar het kantorenaanbod in Nederland gekrompen. Daardoor is inmiddels ook buiten de Randstad sprake van een tekort aan hoogwaardige kantoorruimte. Door dat tekort moeten zoekende partijen concessies doen wat betreft locatie, kwaliteit of grootte.

Het gebrek aan kwalitatief hoogwaardige kantoorruimte remt de dynamiek in de grootste kantorenmarkten van Nederland. Juist in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam stagneert de groei of is zelfs sprake van een daling. Andere steden profiteren van het gebrek aan hoogwaardige kantoorruimte in de drie grootste steden. In onder meer Den Haag, Eindhoven en Amersfoort bereikt de vraag naar kantoorruimte recordhoogtes.

Het sterke herstel van de vraag op kantorenmarkten buiten de Randstad leidt ook elders tot een zorgwekkend gebrek aan goede kantoren. In onder andere Arnhem, Breda, Nijmegen, maar ook in Venlo en Venray, is sprake van een groot gebrek aan beschikbare kantoren van voldoende kwaliteit. De schaarste concentreert zich voornamelijk op centrum- en stationslocaties. De opstellers van de rapportage adviseren de druk op deze locaties te verlichten door ook op daar meer aandacht te besteden aan nieuwbouw en renovatie. Met kwalitatieve kantoorruimte op OV-knooppunten worden deze locaties bovendien aantrekkelijker voor gebruikers die hun zoekvraag nu nog beperken tot de grote steden in de Randstad.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws