Landelijk: Real IS koopt voor € 142 mln aan dc’s van DHG

2 december 2019 – Real IS heeft 115.000 m² distributiecentra met de naam Smartlog Rotterdam 2 gekocht van DHG ten behoeve van twee van zijn fondsen. De verkoopprijs ligt op € 142 mln.

Smartlog Rotterdam 2 is een Smartlog-ontwikkeling van DHG bestaande uit 5 gebouwen waarmee in maart 2018 met de bouw werd gestart. De locatie ligt direct aan de A15 in Rotterdam-Europoort, centraal tussen de Waalhaven en de Maasvlakte.

DHG ontwikkelde hier op risico 76.000 m² ESFR-gesprinklerde warehouses voor normale (koopmans)goederen en 40.000 m² aan ADR-warehouses met een CO2 gasblusinstallatie voor de opslag van gevaarlijke stoffen. Op de daken van de distributiecentra komen zonepanelen te liggen met een vermogen van 11 MWp, goed voor 11.000 huishoudens.

Huurders in het Smartlog Rotterdam 2 complex zijn Estron (51.000 m2), P&O Ferrymasters (17.154 m2), DVR (12.300 m2), A-Bird (17.225 m2) en Yamato (6188 m2). Eén ADR-warehouse van 12.300 m2 is nog voor verhuur beschikbaar en is met een huurgarantie van DHG verkocht.

Walt van 10,7 jaar
De totale huur bedraagt circa € 8,2 mln per jaar met een erfpacht van circa € 1,6 mln per jaar. De huur heeft een walt van 10,7 jaar.

Smartlog Rotterdam 2 maakt deel uit van LogChainTwo, dat 315.000 m2 aan op risico ontwikkelde distributiecentra bevat die bij verkoop langjarig zijn verhuurd. De verkoop van de overige 200.000 m2 uit LogChianTwo (met een walt van 12,2 jaar) verwacht DHG in december met een andere internationale belegger af te ronden.

Smartlog Rotterdam 2 maakt op zijn beurt deel uit van de ruim 1 mln m² tellende LogChain-ontwikkelportefeuille van DHG. Eerder dit jaar verkocht DHG al LogChainOne, drie Smartlog-locaties van totaal 130.000 m2 aan Patrizia Immobilien voor € 131 mln.

Real IS werd in deze transactie geadviseerd door Houthoff (juridisch) en door CBRE (technisch). DHG werd geadviseerd door TLF real estate (commercieel) en door Loyens & Loeff (juridisch).

Tekort
Willem Slager, Partner en directeur bij DHG: “Deze verkoop is geheel in lijn met de strategie van DHG om de op risico ontwikkelde distributiecentra in verhuurde staat vlak na oplevering te verkopen. De markt is bijzonder goed en de aanvangsrendementen zijn nog weer scherper dan eerder dit jaar. Er is en blijft een tekort aan goed logistiek beleggingsproduct, waardoor buitenlandse investeerders bereid zijn hun rendementen steeds verder aan te scherpen om zich een positie te verschaffen in de uitstekende logistieke vastgoedmarkt.”

Axel Schulz, Global Head of Investment Management bij Real IS: “Rotterdam is Europa’s toegangspoort tot de wereld. De haven van Rotterdam speelt een belangrijke rol bij het verplaatsen van goederen tussen het Europese vasteland en Groot-Brittannië en Amerika, wat een van de redenen is waarom de vraag naar logistieke ruimte dicht bij de haven zo sterk is. Met de acquisitie van een gedeelte van de LogchainTwo-portefeuille hebben we vijf aantrekkelijke en moderne logistieke faciliteiten, die allemaal volledig en langlopende verhuurd zijn, kunnen toevoegen aan onze portefeuille.”

LogChainTwo is het tweede deel van de LogChain-ontwikkelportefeuille, die DHG op risico ontwikkelt. In totaal bestaat LogChain uit ruim 1 mln m² aan Smartlog-distributiecentra en is groeiende. Na de verkoop van LogChainOne en LogChainTwo van totaal 445.000 m² heeft DHG nog circa 600.000 m² aan Smartlog-distributiecentra op logistieke hotspots in Nederland in ontwikkeling, die allemaal medio 2020 en 2021 worden opgeleverd.

Smartlog staat voor smart en logistics. De XXL-distributiecentra bieden mogelijkheden om zowel ESFR- als ADR-goederen (gevaarlijke stoffen) op een veilige manier op te slaan. Ze zijn strategisch gelegen op logistieke hotspots en in en rondom havengebieden. Omdat de distributiecentra op risico ontwikkeld worden, kunnen huurders direct worden bediend. Dit is een groot voordeel voor de logistieke vraag van klanten.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws