Landelijk, Pararius: huurprijzen woningen middelgrote steden maken opmars

8 Mei 2018 – In meer dan tien grote en middelgrote steden liggen huurprijzen van vrijesectorwoningen volgens Pararius op het hoogste niveau ooit gemeten.

Het afgelopen kwartaal lagen de huurprijzen van een bepaald segment van de vrijesectorwoningen in meer dan tien grote en middelgrote steden op het hoogste niveau dat Pararius daar ooit heeft gemeten. Opvallend is dat het gros van die steden buiten de Randstad ligt.

Ook de gemiddelde landelijke huurprijs was wederom hoger dan Pararius ooit heeft gemeten. Landelijk betalen huurders gemiddeld 5,9% meer dan een jaar geleden bij het betrekken van een nieuwe huurwoning in de vrije sector. Deze cijfers zijn gebaseerd op 10.671 woningen die het afgelopen kwartaal via Pararius werden verhuurd.

De gemiddeld 6% huurprijsstijging in de vrije sector waarover Pararius rapporteert, is lager dan de prijsontwikkeling in de koopmarkt, die in 2017 circa 10% bedroeg. Directeur Frank van Blokland van IVBN wijst erop dat de vrije sector huurmarkt, net als de koopmarkt, sterk onder invloed staat van vraag en aanbod.

Tevens wijst Van Blokland er opnieuw op dat de cijfers van Pararius voor maar liefst 82% bestaat uit gestoffeerde en gemeubileerde huurwoningen, die (overwegend door kleine particuliere verhuurders) opnieuw werden verhuurd.Dit gaat dus ook alleen maar over wederverhuur van beschikbaar gekomen huurwoningen in dit specifieke deel van de markt. En niet over de huurstijging bij zittende huurders in de vrije sector, die veel lager ligt.

In Leiden (+8,4%), Nijmegen (+8,9%) en Enschede (+10,5%) steeg volgens Pararius de gemiddelde huurprijs per vierkante meter met tenminste 8%. In Tilburg (+13,6%), Roosendaal (+14,1%), Amersfoort (+15,4%), Almere (+18,8%) en Apeldoorn (+20,2%) was de stijging nog veel groter. In al deze steden was de gemiddelde vierkantemeterprijs het hoogst ooit.

De grootste groei werd gemeten in Zoetermeer: daar steeg het gemiddelde huurbedrag per vierkante meter per maand met 20,8 % naar € 11,50 ten opzichte van het eerste kwartaal in 2017. Zoetermeer ligt centraal ten opzichte van de steden Leiden, Den Haag en Rotterdam en is daarmee een uitwijkmogelijkheid voor woningzoekenden.

De middelgrote steden waar de prijzen het afgelopen kwartaal flink stegen, treden hiermee in de voetsporen van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Volgens Jasper de Groot, directeur van Pararius, is er in deze grote steden weinig ruimte meer voor prijsstijgingen: ‘Er zit een grens aan wat huurders kunnen betalen. Komen de prijzen bij die grens in de buurt, dan zwakt de prijsstijging vanzelfsprekend af. In middelgrote steden is zo’n huurplafond nog lang niet bereikt. Naar verwachting stijgen de prijzen daar de komende maanden nog door’, legt De Groot uit.

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws