Landelijk: Kantoorkosten in Nederland gestegen met 3%

24 oktober 2019 – De gemiddelde kosten voor bedrijven in Europa om een fulltime equivalent (fte) een jaar te laten werken op kantoor zijn gestegen met 2% en komen uit op € 9763. In Nederland zijn de uitgaven opgelopen met 3% naar € 9360 euro per fte.

De gemiddelde kantoorkosten in Nederland zitten daarmee net onder het Europees gemiddelde. Dit blijkt uit de Occupier Cost Index van vastgoedadviseur Colliers International die is samengesteld op basis van data uit 29 landen, 4000 gebouwen, meer dan 25,9 mln m² kantoorruimte en 1,92 mln fte’s.

In Nederland namen de kosten vooral toe door oplopende uitgaven aan gebouw & infrastructuur. In deze categorie liepen de kosten op met 5% tot € 5079 en daarmee was dit onderdeel verantwoordelijk voor meer dan de helft van het totaalbedrag. Deze stijging is niet alleen toe te schrijven aan hogere huren. Vooral de kosten voor parkeren en de werkplekinrichting stegen. Aan de andere kant daalden de schoonmaakkosten.

Bulgarije goedkoopste locatie Europa
Ondanks een inflatie van 5% en 10% hogere arbeidskosten blijft Bulgarije net als vorig jaar veruit het goedkoopste land in Europa om een fte te laten werken. Bulgarije heeft de laagste huurprijzen en arbeidskosten van alle landen waardoor de uitgaven voor bedrijven slechts € 2608 bedragen. Slowakije staat tweede op lijst van meest voordelige landen. Hier zijn bedrijven bijna € 4100 kwijt aan kantoorkosten. Kroatië maakt de top drie compleet. Vooral door teruglopende huisvestingskosten namen de totale kosten af met 4%, de grootste daling in Europa.

Zwitserland duurste plek in Europa
Zwitserland is opgeklommen tot het duurste land van Europa. Vorig jaar daalden de kosten door lagere huisvestingskosten nog met 12%, maar dit jaar stegen zij weer met 1%. Hierdoor liepen de uitgaven op naar  € 18.336 per fte, zeven keer zoveel als in Bulgarije.

De andere twee landen uit de inmiddels traditionele top drie van duurste landen zijn Noorwegen en Zweden. Hier werd respectievelijk € 18.143 en € 17.857 per fte betaald. De kosten in Noorwegen bleven in de afgelopen periode gelijk en die in Zweden daalden met 2%.

In de Occupier Cost Index worden alle kosten vergeleken op basis van de Europese facilitaire norm EN 15221. Deze norm kent vier categorieën: gebouw & infrastructuur, mens & organisatie, ICT en management.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws