Landelijk: Huren kantoren blijven door schaarste substantieel groeien

30 Augustus 2018 – Huurprijzen van Nederlandse kantoren zullen substantieel groeien met percentages oplopend tot 5% per jaar. Dit komt door de gezonde economische situatie in combinatie met een beperkt actueel aanbod en zeer beperkte nieuwbouw.

‘In de afgelopen jaren is de huurgroei in de kantorenmarkt met 4,6% in de Randstad en 5,5% in Amsterdam al substantieel geweest. Onze verwachting voor de komende twee jaar is dat huren verder zullen stijgen, oplopend tot 5% per jaar in Amsterdam’, zegt Clive Pritchard, directeur Savills Nederland (foto), in een toelichting op het woensdag verschenen rapport Market in Minutes ‘Indian summer by expected rental growth.’

Tot op heden is er volgens Savills in totaal ongeveer 4,9 mln m² opgenomen. Dit is een daling van 7,5% in vergelijking met dezelfde periode in 2017. De daling van de opname wordt veroorzaakt door het gebrek aan geschikt aanbod, met minder verhuizingen van gebruikers tot gevolg. De krapte binnen de vastgoedmarkt heeft zich al geuit in substantieel oplopende huurprijzen. De verwachting heerst dat deze groei om genoemde redenen doorzet. Het vastgoedadviesbedrijf ziet door deze ontwikkeling het leegstandspercentage zakken tot onder de grens van 5%. Dat is volgens kenners de hoeveelheid leegstand die nodig is om de markt goed te laten functioneren.

Pritchard ziet overigens huren in andere sectoren ook oplopen: ‘De residentiële en industriële markt krijgen te maken met een stijgende huur. Alleen in de retailmarkt zal huurgroei waarschijnlijk beperkt optreden, aangezien er over het algemeen nog voldoende aanbod beschikbaar is.’

Meer in woningen dan in kantoren
Het onderzoeksrapport van Savills laat tevens zien dat er in 2018 tot nu toe voor het eerst meer geïnvesteerd is in residentieel vastgoed dan in kantoren. Momenteel is € 3,5 mrd geïnvesteerd in kantoren en € 4 mrd in residentieel vastgoed. Daarnaast valt het aandeel investeringen door buitenlandse partijen met 49% in 2018 lager uit dan de bijna 66% in dezelfde periode van het jaar daarvoor. ‘Het hoge aandeel van investeringen in de residentiële markt is te verklaren door de verschillende portfolio aankopen door met name Nederlandse investeerders’, vult Jordy Kleemans, hoofd Research & Consultancy Savills Nederland, aan. ‘In het oog sprong de portefeuille aankoop van Vesteda van € 1,5 mrd. Deze aankoop heeft niet alleen een grote invloed gehad op het totale investeringsvolume, maar ook is hierdoor het aandeel Nederlandse investeerders flink gestegen.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws