Landelijk: ‘Flexkantoren buiten Randstad stimuleren lokale economie’

21 november 2019 – De toenemende trek van flexibele kantoorruimte naar buiten de Randstad en kleinere steden creëert een flexeconomie die in het volgende decennium meer dan € 3,7 mrd zou kunnen bijdragen aan lokale economieën.

Dit blijkt uit recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Regus, de wereldwijde aanbieder van werkplekken.

De toename van lokaal werken wordt grotendeels gedreven door grote bedrijven die een flexibel werkbeleid voeren. Deze bedrijven stappen af van louter centrale hoofdkantoren en geven werknemers in toenemende mate de mogelijkheid te werken buiten de grote stedelijke hubs in flexibele werkruimtes. De meeste werkgevers doen dit om het welzijn van werknemers te verbeteren door hun mensen toe te staan dichter bij huis te werken, maar ook vanuit financiële overwegingen en om de productiviteit te verhogen. Daarnaast zien veel bedrijven het als kans om talenten aan te trekken en huidige te behouden.

Naast dat het direct banen oplevert, komen flexkantoorplekken ten goede aan de lokale economie. Uit het onderzoek blijkt dat tegen 2029 een Reguskantoor met een gemiddelde bezetting van 80% per jaar € 21,3 mln aan waarde zou kunnen genereren, waarvan € 13,1 mln rechtstreeks naar de lokale economie gaat. Dit wordt gedeeltelijk verklaard door de zogenoemde sandwicheconomie: bedrijven die zich vestigen in kleine steden of aan de randen van een grotere stad nemen lokale producten en diensten mee én tegelijkertijd werknemers die lokaal geld uitgeven.

Daarnaast biedt de mogelijkheid tot flexibel werken betere loopbaankansen voor werknemers die willen werken in de buurt van waar ze wonen.

Het onderzoek voorspelt dat tegen 2029 de bijdrage van een nationaal netwerk van flexkantoorplekken in Nederland kan resulteren in meer dan 65.000 mensen die werkzaam zijn in een flexkantoor, wat extra werkgelegenheidskansen biedt voor omwonenden oplopend tot meer dan 40.000 banen.

Nederland loopt op het gebied van het flexibel werken voorop in Europa. Regus speelt daarop in en opent daarom juist ook vestigingen buiten de Randstad, met vestigingen van Tiel tot Heerlen. Karin Poel, countrymanager IWG Nederland zegt hierover: “Wij vinden dat in Nederland iedereen op de fiets naar zijn werk moet kunnen gaan. Met meer dan 120 vestigingen door heel Nederland is er altijd een locatie in de buurt waar werknemers dicht bij huis kunnen werken in een professionele omgeving.”

 

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws