Landelijk: Dynamis verwacht sterke vraaguitval kantoorruimte

11 september 2020 – In het eerste half jaar van 2020 is bijna 40% minder kantoorruimte in gebruik genomen als in dezelfde periode een jaar eerder.

Zo staat in de jongste editie van het Dynamis-rapport ‘Sprekende cijfers Kantorenmarkten’. Door economische onzekerheid en vragen over toekomstig kantoorgebruik stellen bedrijven huisvestingsbeslissingen uit. Keuzes ten aanzien van nieuwe ruimte of uitbreiding van het kantoor worden vooruitgeschoven. Met slechts 475.000 m2 aan transacties op de 27 belangrijkste kantorenmarkten is de dynamiek op een vergelijkbaar niveau als vier jaar geleden.

In de vier grootste steden ligt de opname 38 procent onder de opnames in dezelfde periode een jaar geleden. Amsterdam:-29%; Rotterdam: -11%, Den Haag: -60% en Utrecht: -62%. In de regio’s buiten de Randstad is de terugloop nagenoeg even groot. De vroege coronauitbraak in het zuiden van het land is van negatief effect geweest op de kantorenmarkten Maastricht en Eindhoven. In gebieden met minder besmettingen is het negatieve effect kleiner. Zo is in het noorden van het land (Groningen, Assen en Leeuwarden) de daling beperkt tot -28%. De kantorenmarkten met de somberste resultaten zijn Twente en Arnhem/Nijmegen. Enkele steden wisten aan de malaise te ontsnappen. In Amersfoort steeg de vraag met 28%. Ook Zaanstad wist meer gebruikers te trekken (+66%). De groei in beide steden is te verklaren uit grote transacties voor de uitbraak van Covid-19.

Ondanks de klappen door de coronacrisis, is Dynamis positief over de toekomstige vraag naar kantoren. Als in 2021 en 2022 de weg naar economisch herstel wordt gevonden, dan voorziet Dynamis vanwege de grote inhaalvraag recordvolumes.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws