Landelijk: Bouw nieuwe woningen stokt ook in 2019

17 September 2018: Voor zowel 2018 als 2019 verwacht het ING Economisch Bureau circa 66.000 gerealiseerde nieuwbouwwoningen. Dat zijn er volgens ING te weinig om de krapte op de woningmarkt op te lossen.

In de woningbouw stokt de groei door een stagnatie van het aantal vergunningen en capaciteitsproblemen en stijgen de inkoopprijzen. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht Bouw.

In 2018 groeit de bouwproductie met ruim 6% procent flink door. De bouw van bedrijfsgebouwen en infrastructuur trekt verder aan. Door de economische groei investeren bedrijven weer in nieuwe bedrijfspanden.

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen groeide in 2017 met 30% naar bijna 70.000. Het aantal groeide in de eerste helft van 2018 echter niet meer. Dit komt vooral doordat de relatief eenvoudige plannen direct na de crisis uitgevoerd zijn en nu komen de meer ingewikkelde ontwikkelplannen aan de beurt en dat kost meer tijd. Daarnaast is er capaciteitstekort bij gemeenten en projectontwikkelaars om de vergunningsaanvragen te verwerken.

De hoge groei van de afgelopen jaren zorgt bovendien voor druk op de bouwcapaciteit. Er zijn flinke personeelstekorten en de levertijden van bouwmaterialen lopen op doordat toeleveranciers niet snel genoeg hun productiecapaciteit kunnen opvoeren. In augustus gaf ruim een kwart van de bouwbedrijven aan dat personele problemen de werkzaamheden belemmerden en bijna één op de vijf gaf aan materialen niet op tijd te ontvangen.

NVM-makelaars gaven eerder dit jaar aan dat er 200.000 koopwoningen nodig zijn om aan de huidige vraag te voldoen. In het verleden bereikte bouwproductiecijfers laten zien dat een productie van 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar niet onhaalbaar is.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws