Kwartaalcijfers Q1 2019: Den Haag troeft Amsterdam af in kantorenmarkt

1 Mei 2019 – Den Haag deed het qua volume het eerste kwartaal beter dan Amsterdam, waar de markt in de eerste drie maanden traag uit de startblokken kwam

Gebrek aan geschikt aanbod en flink gestegen huurprijzen begint zijn tol te eisen van de dynamiek in de markt. Dat zien we bij bedrijfsruimte, waar door aanhoudende vraag het gebrek aan geschikt aanbod zorgde voor een lagere opname het eerste kwartaal. Op de winkelmarkt is de situatie radicaal anders: die heeft te kampen met een structureel veranderde vraag, die wederom zorgt voor een fors lagere opname.

Afkoeling
Landelijk is van afkoeling in de kantorenmarkt overigens nog weinig te merken. PropertyNL Ventu Research registreerde 303.600 m² aan gebruikstransacties (huur en koop voor eigen gebruik), tegen 218.800 m² in het eerste kwartaal van 2018.

De vijf grote steden zijn samen met 130.600 m² goed voor een ruime 40% van die opname. De gemeente Amsterdam heeft hier normaliter het grootste aandeel in, maar dit jaar wordt de hoofdstad voorbijgestreefd door Den Haag. Den Haag, Utrecht en Eindhoven hadden qua opname een sterk eerste kwartaal.

Elders in deze editie signaleren vastgoedadviseurs dat de Amsterdamse kantorenmarkt, met afstand de grootste van Nederland, de eerste signalen van een afkoeling vertoont. Het afgenomen opnameniveau wordt niet zozeer veroorzaakt door minder vraag als wel door de beperkte beschikbaarheid van kwalitatief hoogwaardig aanbod.

Of Utrecht nu écht een concurrent is van Amsterdam is onderwerp van debat, maar in ieder geval deed de Domstad het in het eerste kwartaal uitstekend. Dat gold ook voor Eindhoven, waar Philips het hoofdkantoor Benelux verhuisde naar de High Tech Campus, en Den Haag, waar bekend werd dat het hoofdkantoor van PostNL uiterlijk eind juni 2021 van de Prinses Beatrixlaan verhuist naar het Stationspostgebouw bij treinstation Den Haag Hollands Spoor.

Huurverlengingen zijn een signaal dat bedrijven elders geen beter alternatief kunnen vinden of het alternatief gewoonweg te duur vinden. Enkele jaren na het uitbreken van de financiële crisis, in 2012, piekte het aantal verlengingen van kantoorgebruikers tot 1,16 mln m². Daarna daalde het aantal verlengingen gestaag en nam het aandeel van huur en koop voor eigen gebruik weer toe. Opvallend is daarom dat in 2018 het metrage verlengingen weer licht is gestegen, tot 789.500 m². Belangrijke vraag is of die trend in 2019 doorzet. Tijdens het recente Ventu-rondetafelgesprek met Amsterdamse makelaars kwam aan de orde dat een aantal grote zoekers die nu boven de markt ‘zweeft’ het contract in de bestaande behuizing gaat verlengen, bij gebrek aan alternatieve huisvesting.

Gebrek aan kwaliteit
De geregistreerde opname van bedrijfsruimte was met 612.300 m² in het eerste kwartaal van 2019 iets lager dan 2018 (648.000 m²). Vorig jaar beleefde de markt voor bedrijfsruimte/logistiek in Nederland een recordjaar. Het geregistreerde metrage nieuw te bouwen distributieruimte is lager dan in het eerste kwartaal van 2018. De vraag naar hoogwaardige distributieruimte blijft onverminderd groot, maar ook hier begint het gebrek aan geschikt product een rol te spelen.

Fundamenteel minder meters
Op de winkelmarkt valt op dat de dalende trend die vorig jaar bijzonder zichtbaar was ook in het eerste kwartaal krachtig doorzet. Met 98.300 m² duikt de opname tot onder de 100.000 m², terwijl die twee jaar geleden, in het eerste kwartaal van 2017, nog het dubbele was (187.100 m²). Ondanks enkele succesverhalen, zoals Rituals, Decathlon of Coolblue, is zonneklaar dat de winkelmarkt fundamenteel van omvang en samenstelling is veranderd.

‹ Terug naar het overzicht

Ook in het nieuws